Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Δεκαπενταύγουστος, το Πάσχα του καλοκαιριού, η Παναγία μας, η Μάνα της Ελλάδος.

Παναγιά μου, βοήθα!

«Εως την Πέμπτη θα φτάσουν στην Τραπεζούντα επτά πούλμαν, χωρητικότητας 50-52 ατόμων, ενώ ακόμα ένα γκρουπ θα μεταβεί στην περιοχή αεροπορικώς, μόνο για τη θεία λειτουργία. Αν προσθέσουμε και εκείνους που θα ταξιδέψουν μεμονωμένα, τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών και τους Ποντίους από τη Γεωργία, θα συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός πιστών» λέει στη «δημοκρατία» ο β΄ αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Στάθης Παπαδόπουλος. Η ποντιακή λύρα θα ηχήσει ξανά στο όρος Μελά, ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου έχει προγραμματιστεί συνάντηση (προσυνέδριο) ομάδων νεολαίας Ποντίων από όλο τον κόσμο.
Στην Τήνο, η πληρότητα των ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αγγίζει το 100%. «Είναι ελάχιστες πλέον οι επιλογές. Σχεδόν όλα τα καταλύματα έχουν κλείσει τις κρατήσεις τους για τον Δεκαπενταύγουστο εδώ και 10 ημέρες. Στο νησί μας θα βρεθούν πολλοί Ελληνες επισκέπτες, ενώ έχουμε και αρκετούς Γάλλους τουρίστες, που μας στηρίζουν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά» αναφέρει η πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Τήνου Αναστασία Δεληγιάννη.
Χιλιάδες πιστούς ετοιμάζεται να υποδεχθεί και η Πάρος, με την πληρότητα στα καταλύματα να ξεπερνάει το 90% για το διάστημα 14-17 Αυγούστου. «Θα έχει πολύ κόσμο το νησί, οι κρατήσεις βρίσκονται σε καλά επίπεδα. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο, που θα φύγουν οι Ελληνες, θα φανεί μια μικρή πτώση. Υπάρχουν ακόμα κάποια δωμάτια για εκείνους που θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν την τελευταία στιγμή, ενώ οι τιμές (για ένα δίκλινο με πρωινό) κυμαίνονται από 60 ως 180 ευρώ στα ενοικιαζόμενα και από 120 ως 180 ευρώ στα ξενοδοχεία» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πάρου Γιώργος Μπαφίτης.
Οι εκδηλώσεις στην Καστανιά του Βερμίου!
Η Παναγία Σουμελά και οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Καστανιά του Βερμίου αναμένεται να προσελκύσουν και φέτος το ενδιαφέρον χιλιάδων πιστών. Οι φετινές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, παραμονή της γιορτής της Παναγίας, με τον εσπερινό και τη λιτάνευση της εικόνας. Λίγη ώρα αργότερα μουσικές και μελωδίες του Πόντου, θα πλημμυρίσουν τις πλαγιές του Βέρμιου.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο: στις 7 το πρωί θα ξεκινήσουν ο όρθρος και το πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα, ενώ η επίσημη λιτάνευση της εικόνας θα γίνει στις 10.30 το πρωί. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων.
Παράλληλα, για άλλη μία χρονιά θα δοθεί υποτροφία από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» σε μαθητή ή μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, στη μνήμη των παιδιών του Λυκείου Μακροχωρίου που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 13 Απριλίου του 2003.
Γεράσιμος Κόντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου