Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ, Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ ΗΓΕΤΗΣ 8ον

π.Α.Σ.Ε.Ι.Π. 
28-3-2016 
                                           ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
                          Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ
                                              ΗΓΕΤΗΣ
                                            Μέρος 8


Θα μας μετατρέψουν σε φτωχούς  7-9-2007
     Σήμερα στη διεθνή βιβλιογραφία έχει γίνει αποδεκτό ότι η παγκοσμιοποίηση αποτελεί ιδεολογία και ότι μία από τις εκφάνσεις της είναι η κατάργηση των συνόρων στο εμπόριο. Κατά τις Annabelle Mooney  και Betsy Evans, οι πανεπιστημιακοί  μελετούν σήμερα την παγκοσμιοποίηση μέσα από
διάφορα πεδία της επιστήμης και της τέχνης, όπως είναι οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες, η Κοινωνιολογία, η Οικονομική Επιστήμη, οι Διεθνείς Σχέσεις, η Πολιτική Επιστήμη και η Γλωσσολογία, και ερευνούν τις επιπτώσεις της στη ζωή κρατών, εθνών, εθνικών ή θρησκευτικών ομάδων, αλλά και μεμονωμένως στον κάθε άνθρωπο.  Ο Larry Ray, καθηγητής της κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέντ στην Αγγλία, σημειώνει ότι η παγκοσμιοποίηση, οι νέες τεχνολογίες στην πληροφορία, η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η κυριαρχία των καταναλωτικών αξιών αποτελούν εξελίξεις οι οποίες επιφέρουν σήμερα μείζονες αλλαγές στον τρόπο των λαών της γης και στην προσωπική και κοινωνική καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Η παγκοσμιοποίηση οδηγεί στα εξής αποτελέσματα.
1ον Υπονομεύει το εθνικό κράτος και εμφανίζει το μοντέλο των υπερεθνικών σχημάτων.
2ον Διαβρώνει την κοινωνική ζωή και ενισχύει την ατομικότητα.
3ον Μετασχηματίζει τον ρόλο των γενών και τη σεξουαλικότητα, εμφανίζοντας τη φυσική κατάσταση ως αφύσικη και ως κοινωνική διάκριση.
4ον Επιδιώκει τη μετατροπή της οικογένειας σε κάτι εύκαμπτο και παροδικό.
5ον Δίνει ευελιξία στην απασχόληση και στην κατανάλωση και αυξάνει την αβεβαιότητα στους εργαζομένους, με συνέπεια να υποχρεώνονται να εργάζονται υπό δυσχερείς και πολλές φορές απάνθρωπες συνθήκες.
6ον Οδηγεί σε παγκόσμια οικολογική κρίση και σε συσσωμάτωση της «φύσης» στην «κοινωνία».
7ον Αναγνωρίζει τις πιο ακραίες επιστημονικές προτάσεις.
8ον Διαλύει θεμελιώδη στοιχεία της διαφορετικότητας των λαών και ρευστοποιεί τα σύνορα μεταξύ των κρατών, εν ονόματι της οικονομικής αναπτύξεως.
     Για να επιτευχθούν οι στόχοι της παγκοσμιοποιήσεως, χρησιμοποιούνται στον ύψιστο βαθμό τα επιτεύγματα της Τεχνολογίας της Πληροφορικής και της Πληροφορίας και η ισχύς των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Ο David Rothkopf, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ και διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτο Χ. Κίσινγκερ και συνεργατών, σημειώνει ότι η παγκοσμιοποίηση έχει οικονομικές ρίζες και πολιτικές επιπτώσεις, αλλά και επικεντρώνεται στην ισχύ της κουλτούρας στο παγκόσμιο περιβάλλον, ώστε να μειωθούν οι εντάσεις σε διεθνές επίπεδο.
     Αυτή, εν συντομία, είναι η κατάσταση της εποχής μας. Και το ερώτημα που τίθεται είναι το πώς την αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος. Καταρχήν, εκφράζουμε ανοιχτά τη διαφωνία μας σε αυτά που επηρεάζουν έμμεσα ή άμεσα τις ψυχές των αδελφών μας, των χθεσινών, των σημερινών και των αυριανών, με τους οποίους αποτελούμε τη μία Εκκλησία και για τις οποίες ήμαστε υπεύθυνη έναντι του Θεού. Το κάναμε στο θέμα των ταυτοτήτων, το κάναμε στο θέμα του βιβλίου της Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού  και θα το κάνουμε όποτε πάλι χρειαστεί. Σημειώνω ότι η διαγραφή του θρησκεύματος από της ταυτότητες και η ιδεολογία του διδακτικού βιβλίου της Στ΄ Δημοτικού εντάσσονται στο πνεύμα της παγκοσμιοποιήσεως όπως την περιγράφουν ειδικοί. Ο αγώνας μας είναι κατά τον κόσμον άνισος. Στις Βρυξέλες και στην Ελλάδα ολιγάριθμες ομάδες πίεσης έχουν δυσαναλόγως πολλαπλάσια κοσμική δύναμη και επηρεάζουν υπέρ των ιδεών τους την εκάστοτε εξουσία. Βρίσκουν και προσχήματα, κύριο των οποίων είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, που στην ουσία είναι η επιβουλή της ιδεολογίας τους.

                           


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου