Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ , Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ ΗΓΕΤΗΣ. 3ον

  π.Α.Σ.Ε.Ι.Π.                   
28-3-2016

                   ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
       Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ
                               ΗΓΕΤΗΣ
                                 Μέρος  3

     Μέσα από μία πλούσια και συνεχή δράση, ο Χριστόδουλος στήριξε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, και κατόρθωσε να φέρει την Ελλαδική Εκκλησία στο προσκήνιο.
Ένα από τα σημαντικότερα ανοίγματα πού έκανε – από την αρχή μάλιστα της αρχιεπισκοπικής του
θητείας – ήταν αυτό προς την νεολαία: Θεωρώντας τους νέους το μέλλον της χώρας, τους πλησίασε υιοθετώντας ακόμη και τις δικές τους φράσεις:
«Σας πάω…ελάτε όπως είστε, ακόμη και με τα σκουλαρίκια και με το μπλού-τζίν, είχε πεί χαρακτηριστικά. Άμεση προτεραιότητα έδωσε και στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Από την πρώτη στιγμή έδωσε το στίγμα των στόχων τούς  οποίους είχε θέσει, και οποίο δεν ήταν άλλο από τη στήριξη των πασχόντων. Στο πλαίσιο αυτό προσέφερε βοήθεια σε αστέγους, απόρους, κακοποιημένες γυναίκες και ηλικιωμένους. Ιδιαίτερη, όμως, ήταν και η προσφορά του στους πολυτέκνους της Θράκης, με υη χορήγηση ειδικού επιδόματος στους τριτέκνους.
Το έργο του αναδείχθηκε και εκτός Ελληνικών συνόρων. Στα μεγάλα (τις περισσότερες φορές τραγικά) γεγονότα, όπως πόλεμοι και φυσικές καταστροφές, κινητοποιούσε άμεσα τους φορείς και μέσω της ΜΚΟ της Εκκλησίας Της Ελλάδος «Αλληλεγγύη», την οποία ίδρυσε το 2002, προσέφερε ανθρωπιστική στήριξη στα θύματα εντός και εκτός συνόρων.
ΗΘΕΛΕ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ
     Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στην ανανέωση του κλήρου. Ο Χριστόδουλος επανειλημμένα είχε εκφράσει την επιθυμία του για έναν κλήρο με θεολογική γνώση, επιστημονικά καταρτισμένο και ταυτόχρονα ανθρώπινο και απλό, που να βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους. Βασικός του στόχος ήταν να μπορούν οι ιερείς και οι ιεράρχες να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή προσπάθησε να γυρίσει σελίδα στην ιστορία της Εκκλησίας, αναδεικνύοντας νέους και μορφωμένους κληρικούς. Όμως, σε καμιά περίπτωση δεν εγκατάλειψε τους παλαιούς. Για το λόγο αυτό προχώρησε στη δημιουργία επιμορφωτικών σεμιναρίων και στη συγγραφή σχετικών εγκυκλίων με συστάσεις για τη σωστή συμπεριφορά και την εμφάνιση των κληρικών.
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ
     Ο Χριστόδουλος διατηρούσε καλές σχέσεις με όλους τους προκαθημένους των ορθοδόξων Εκκλησιών και αναβάθμισε το ρόλο της Εκκλησίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα θέματα  τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει, ήταν η διαμάχη που ξέσπασε ξαφνικά το 2004 με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με αφορμή τις λεγόμενες «Νέες Χώρες». Τότε τα ΜΠΕ έκανα λόγο για «οριστική ρήξη στις σχέσεις του Αρχιεπισκόπου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο». Ύστερα από την αναταραχή και έντονες διαβουλεύσεις, η κρίση ξεπεράστηκε. Άλλωστε, πάντοτε ο Χριστόδουλος έδειχνε τον ανάλογο σεβασμό στο Φανάρι, ενώ ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος – έπειτα και από τη γνωστοποίηση της ασθένειάς του- στάθηκε στο πλευρό του. Οι δυό τους συνεργάστηκαν προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Ό Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας προσπάθησε να διατηρήσει τις ισορροπίες στα Ιεροσόλυμα, μετά και την αντικατάσταση του Πατριαρχείου Ειρηναίου από τον κ.Θεόφιλο. Σταθμός στην Αρχιεπισκοπική του θητεία υπήρξε και η επίσκεψή του στη Ρωσία. Ο ίδιος διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο και συνεργάστηκε μαζί του κατά την κρίση στα Ιεροσόλυμα. Ένα από τα τελευταία του ταξίδια ήταν στην Κύπρο. Ή υποδοχή ήταν εντυπωσιακή και ο ίδιος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του κατά τη διάρκεια της επίσκεψις στη Μεγαλόνησο.
Η ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ
     Στη σύγχρονη ιστορία θα περάσει και η επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ στην Αθήνα, το Μάιο του 2001, καθώς ήταν και η πρώτη επίσκεψη του Προκαθημένου των Ρωμαιοκαθολικών στην Ελλάδα, ύστερα από πολλούς αιώνες. Ό Χριστόδουλος συνάντησε τις αντιδράσεις πολλών, ακόμη και κληρικών, που δεν ήθελαν να πραγματοποιηθεί το ταξίδι του Πάπα, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία του να βαδίσει στα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Στον απολογισμό αυτής της επίσκεψις αξιοσημείωτη υπήρξε η δημόσια συγγνώμη του Πάπα στον Άρειο Πάγο γιά τις ενέργειες «των τέκνων της Καθολικής Εκκλησίας που αμάρτησαν με πράξεις και παραλείψεις κατά των Ορθοδόξων αδελφών μας» Το 2006 ο Χριστόδουλος επισκέφθηκε το Βατικανό και συναντήθηκε με τον νέο Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην έδρα των Ρωμαιοκαθολικών.
                                        π.Α.Σ.Ε.Ι.Π.

        


     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου