Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ , Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ ΗΓΕΤΗΣ 6ον

π.Α.Σ.Ε.Ι.Π.            
28-3-2016

                ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
   Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ
                     ΗΓΕΤΗΣ
                     Μέρος 6
  
              
Το παιχνίδη των αδίστακτων κηδεμόνων 25-12-2005
     Το ανθρώπινο πρόσωπο ταλανίζεται μέσα στην απύθμενη χοάνη της παγκοσμιοποιήσεως και ευτελίζεται, ταπεινώνεται και απαξιώνεται ως εικόνα του Θεού πάνω στη γη. Καθώς αναγκάζεται, να στοιβάζεται μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες ζωής, να γεύεται την έκπτωση της αξιοπρέπειάς του, να
επαναστατεί και να ρημάζει με τη βία ζωές και περιουσίες, να ζεί την καταπίεση, τον αποκλεισμό, την αδικία ή, στην καλύτερη περίπτωση, να συνειδητοποιεί ότι είναι παίγνιο στα χέρια  
Αδίστακτων «κηδεμόνων» του, τα αληθινά Χριστούγεννα είναι η αποκορύφωση της οντολογικής καταξίωσης του ανθρώπου που έχει κληθεί, αν θέλει, να γίνει Θεός.

Ο νέος πόλεμος για την απόκτηση χρημάτων  10-05-2007
     Ο πόλεμος είναι ίσως η γνωστότερη ανθρώπινη συμφορά. Μόνο που από την Ιστορία την ξέραμε από τα πεδία των μαχών, τα όπλα και την ορατή βία. Σήμερα, χωρίς να έχουν σταματήσει αυτές οι καταστάσεις, η ανθρώπινη κοινωνία βιώνει και νέους τύπους πολέμου. Είναι ο πόλεμος για την απόκτηση χρήματος, ο πόλεμος για την απόκτηση δύναμης, ο πόλεμος για την απόκτηση δημοσιότητος. Οι νέες μορφές πολέμου διεξάγονται στους δρόμους των μεγαλουπόλεων, στα γραφεία των ουρανοξυστών, πολλές φορές και μέσα στα σπίτια, κυρίως στις κοινωνίες της Ευρώπης και της Αμερικής. Θα αναρωτιέστε γιατί  μιλάω για τον Δυτικό άνθρωπο εδώ, σε μια σύναξη ανθρώπων απ’ όλα τα πλάτη και τα μήκη της γής. Το κάνω διότι ένα ακόμη πόλεμος διεξάγεται. Το μοντέλο ζωής του Δυτικού ανθρώπου έχει αντικαταστήσει τους στρατούς και τα όπλα. Η εισβολή δεν είναι μόνον στρατιωτική. Το μοντέλο αυτό της ζωής έχει αποφασίσει να εισβάλει σε όλες της παραδοσιακές κοινωνίες.
     Προσοχή! Δεν έχει μόνο αρνητικά. Έχει και πολλά θετικά. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι ένα μοντέλο που έρχεται  να ανοίξει έναν διάλογο, αλλά έρχεται να επιβληθεί, και μάλιστα πολλές φορές να επιβληθεί σε μια εωσφορική αλαζονεία, που διαλύει όποιον και ό,τι  τολμήσει να αντισταθεί. Ο φτωχός, ο αδύναμος πρέπει να καταχωνιαστεί σε μία άκρη, δεν πρέπει να είναι ορατός. Υπάρχει από λάθος. Κάποια στιγμή, όμως, η αδικία αυτή εξοργίζει τον αδύναμο, και η εκδίκησή του δεν γνωρίζει ούτε μέτρο ούτε έλεος.

Θέλουν να γκρεμίσουν το επίπεδο της ζωής 18-04-2005         
     Πρώτ’ απ’ όλα σε ποίον βαθμό η παγκοσμιοποίηση είναι μια   οικονομικοτεχνολογική τάση, επιφέρει, άραγε, μιαν αναβάθμιση των φτωχών λαών στο επίπεδο ζωής, μόρφωσης και υγείας, στο οποίο με πολλού αγώνες και δάκρυα έφτασε η ευρωπαϊκή κοινωνία, ή, όλως αντιθέτως, επιφέρει την κατακρήμνιση του , ευρωπαϊκού επιπέδου ζωής στο ανταγωνιστικό επίπεδο της φτώχειας και της έλλειψης προνοίας και παιδείας; Εάν αυτό συμβαίνει, τότε ασφαλώς κανείς μας δεν έχει περιθώρια αποστασιοποιήσεως, αφού ούτε μπορεί ούτε πρέπει να νοήσουμε τον εαυτόν μας ξένο προς της ανάγκες των αδελφών μας. Ως ιδεολογία, η παγκοσμιοποίηση αποβλέπει, άραγε, στην επιβολή του διεθνούς δικαίου και της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο ή μήπως στην μετατροπή όλου του κόσμου σε στρατόπεδο χωρών προθύμων να υπακούν στο φαραωνικό επιτελείο; Σημαίνει πράγματι εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή μήπως την περιθωριοποίηση της θρησκείας και της ηθικής στην ιδιωτική σφαίρα και την επιβολή, ακόμη και με πόλεμο, του λαϊκού κράτους. Η Εκκλησία, στο σύνολό της, πρέπει να συνεγερθεί μπροστά στον κίνδυνο να ξυπνήσουμε ένα πρωί κα να βαδίζουμε δίπλα σε ανθρωποειδή, σε ψευδανθρώπους κατασκευασμένους σε επιστημονικά εργαστήρια, με ρυθμισμένα γονίδια, με προγραμματισμένα χαρακτηριστικά και νοητικές δυνατότητες. Η συζήτησης για τη βιοηθική δεν μπορεί να αποτελεί θέμα συζητήσεως αποκλειστικώς και μόνο στα επιστημονικά εργαστήρια. Ούτε μπορεί να επιτραπεί η παραγωγή ψευδανθρώπων με το γελοίο επιχείρημα ότι αυτοί θα είναι προγραμματισμένοι δότες οργάνων στους ανθρώπους. Αν υιοθετηθεί η λογική των εργαστηρίων και οι επιστήμονες  μετατραπούν σε δόκτορες Φραγκενστάιν, τότε θα συμφέρει να αντικατασταθούν οι άνθρωποι οι άνθρωποι από τους ψευδανθρώπους, που δεν χρειάζονται καθόλου δότες οργάνων.
                       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου