Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Ο Δητροπολίτης Αμβρόσιος για τη μάσκα……

A.S.E.I.P.








“Η προσφορά της αναίμακτου Θυσίας τελείται μόνο από τους έχοντας και διά τους έχοντας την πίστη ακέραια μέσα στην ψυχή τους“…

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος δημοσίευσε μια τολμηρή επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, την οποία απευθύνει και στο σύνολο των Μητροπολιτών της ελληνικής επικράτειας, με θέμα: “Η χρήση της μάσκας εις τον ναόν είναι

βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος”.

Απευθύνεται δημοσίως στον Πατριάρχη εφαρμόζοντας τα λόγια του ιερού Χρυσοστόμου ότι τα δημοσίως λεγόμενα και πραττόμενα, δημοσίως πρέπει και να ελέγχονται. Ο κ. Αμβρόσιος ελέγχει τον Πατριάρχη και τους Μητροπολίτες που φορούν μάσκα στους ιερούς ναούς και συνιστούν στους πιστούς να κάνουν το ίδιο.

Αφορμή για την επιστολή αυτή ήταν τα λόγια ενός πολιτικού προσώπου για τον εκκλησιασμό του χωρίς προστατευτική μάσκα, στον ιερό της Παντανάσσης Πατρών, κατά την εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου. Όταν ρωτήθηκε ο πολιτικός γιατί στον ιερό ναό προσήλθε χωρίς μάσκα ενώ σε άλλους κλειστούς χώρους χρησιμοποιεί μάσκα, απάντησε: «Στους ιερούς Ναούς έρχομαι βεβαιόπιστος για τη χάρη του Θεού και τον αγιασμό μου».

Όντως συγκλονιστική η ομολογία αυτή, ειδικά από ένα πολιτικό πρόσωπο, δεδομένης της “γραμμής” που τηρούν οι περισσότεροι πολιτικοί στο θέμα της κορονοϊολαγνείας. Τονίζει ο σχολάζων Μητροπολίτης πως ένας ευσεβής πιστός άνθρωπος προσέρχεται προς εκκλησιασμό χωρίς να έχει ανάγκη προστασίας από κάποιον ιό, διότι κυριαρχείται από την πίστη ότι στον ιερό ναό βασιλεύει η Χάρις του Θεού. Έχει δηλαδή την πεποίθηση ο λαϊκός αυτός ότι όχι μόνο δεν κινδυνεύει να μολυνθεί αλλά αντιθέτως αγιάζεται. Είναι πράγματι λόγια που θα έπρεπε να ακούμε από τα αρχιερατικά χείλη. Κι όμως, τα χείλη της πλειοψηφίας των αρχιερέων παραμένουν φιμωμένα πίσω από χρυσοκέντητα φίμωτρα.

Συγχαίρουμε τον Μητρ. Καλαβρύτων για την αγιοπατερική του τοποθέτηση. Υπερέβη την ευγενή συμπεριφορά και ενόχλησε τους αδελφούς του Μητροπολίτες και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, θέτοντάς τους προ των ευθυνών τους έναντι Θεού και ανθρώπων. Ομολογεί και ελέγχει τους Αρχιερείς για τη βλασφημία της μάσκας: Η χρήση μάσκας εντός ιερού Ναού των Ορθοδόξων συνιστά άρνηση της προς τον Θεόν πίστεως. Είναι προδοσία της πίστεως! Είναι εκκοσμίκευση και υποδούλωση της ψυχής εις τον μισόκαλον Δαίμονα! Είναι φυλάκιση της πίστεως!

Οι κατά φύση και θέση υπερασπιστές της Πίστεως δεν επιτρέπεται να τη φυλακίζουν και να την ποδοπατούν, όπως οι άπιστοι. Παραθέτουμε αυτούσιο ένα μικρό τμήμα της επιστολής του κ. Αμβροσίου, που θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι απλοί λαϊκοί, ώστε να μη παρασύρονται από την απιστία των Αρχιερέων και ως εκ τούτου να συντάσσονται με τους νέους εικονομάχους και θεομάχους:

“Τό ζήτημα τῆς χρήσεως τῆς μάσκας ἐντός τοῦ ἱεροῦ Ναοῦ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΩΝΥΧΙΣ! Εἶναι ἕνα ἄκρως σοβαρόν ζήτημα, καθ’ὅσον συνδέεται ἄμεσα μέ τόν βαθμόν τῆς πρός τον Φιλάνθρωπον Θεόν πίστεως, ἥτις δέον νά ὑπάρχῃ εἰς τήν ψυχήν κάθε πιστοῦ χριστιανοῦ καί ἰδιαίτατα εἰς τήν καρδίαν τοῦ Ἀρχιερέως! Συνεπῶς ὅσοι ἐξ ἡμῶν τῶν Ἀρχιερέων, οἵτινες ἱστάμεθα «εἰς τόπον καί τύπον Χριστοῦ», προτρέπομεν τούς πιστούς νά προσέρχωνται εἰς τόν Ναόν, φέροντες τήν γνωστήν -δαιμονικῆς δέ ἐμπνεύσεως- μάσκαν ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΕΤΕΡΟΥ ΑΥΤΟΑΝΑΙΡΟΥΜΕΝ ΕΑΥΤΟΥΣ ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ! Καί τοῦτο, διότι ὁ Χριστός οὐδέποτε θά προέβαινεν εἰς μίαν τοιαύτην σύστασιν πρός τούς πιστούς Του. Ἔργον καί σκοπός τῆς ἀποστολῆς μας εἶναι νά ἐπαυξάνωμεν τήν πρός τόν ἀληθινόν Θεόν πίστιν τῶν χριστιανῶν μας καί οὐχί βεβαίως νά ἐνισχύωμεν τήν ὀλιγοπιστίαν τῆς ψυχῆς των! Βλέποντες, λοιπόν, οἱ ταλαντευόμενοι εἰς τήν πρός τόν Θεόν πίστιν χριστιανοί τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην νά τελῇ τήν θείαν λειτουργίαν φέρων τήν μάσκαν εἰς τό πρόσωπόν Του, οἱ μέν ὀλιγόπιστοι δικαιώνουν τόν ἑαυτόν των, ἐμμένοντες εἰς τήν ὀλιγοπιστίαν των, οἱ δέ πιστοί χριστιανοί ὄχι μόνον ΣΚΑΝΔΑΛΙΖΟΝΤΑΙ, ἀλλά κρίνοντες καί ἐπικρίνοντες τόν εἰς τόπον καί τύπον Χριστοῦ ὄντα Ἀρχιερέα των, ἁμαρτάνουν!”

Προς επικύρωση του ισχυρισμού του αυτού μας παραπέμπει στους λόγους του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου “προς Μαγνησιείς”. Περαιτέρω, για να αποδείξει στους Αρχιερείς ότι το να χρησιμοποιούν μάσκα κατά την ώρα τέλεσης της Θείας Λειτουργίας, είναι οικτρή πλάνη, επισημαίνει τα σημεία εκείνα της θείας λειτουργίας, όπου τονίζεται η πίστη προς τον Θεό και καταδεικνύεται ότι η προσφορά της αναίμακτου Θυσίας τελείται μόνο από τους έχοντας και διά τους έχοντες την πίστη ακέραια μέσα στην ψυχή τους. Και τους απευθύνει ορισμένα καίρια ερωτήματα, στα οποία οφείλουν να απαντήσουν.

Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, ο χρόνος αναμονής για να απαντηθεί η επιστολή δεν είναι απεριόριστος. Ομοίως, για κάθε πιστό ο χρόνος της αδιαφορίας τελειώνει. Στους έσχατους καιρούς που ζούμε, κάθε μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, έχει ευθύνη για ολόκληρη την Εκκλησία. Καιρός να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη μας απέναντι στο Θεό και στην ιστορία.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου