Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ, Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ ΗΓΕΤΗΣ, μέρος 15

                            ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
                Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ
                                  ΗΓΕΤΗΣ
                                  ΜΕΡΟΣ 15
                                 π.Α.Σ.Ε.Ι.Π.

       Όταν, το 2005, ο Χριστόδουλος μιλούσε για «σχέδιο κατά της Ελλάδος» κάποιοι τον έβρισκαν υπερβολικό. Όταν, το 2006, είπε «να είστε έτοιμοι γιατί κάποιοι προετοιμάζουν γενική έφοδο κατά της Ελλάδος» πολλοί δεν τον πήραν στα σοβαρά, υπνωτισμένοι από την εικονική πραγματικότητα
της δήθεν «ισχυρής Ελλάδος». Όταν, το 2007, στο τελευταίο του μήνυμα, προέτρεπε για «αντίσταση και ανάκαμψη για ό τι κινδυνεύει», είχε δεί τις δύσκολες μέρες που έρχονταν και ήθελε να προειδοποιήσει.
«Οι Ευρωπαίοι έδειξαν πως δεν θέλουν το καλό μας και έγιναν αίτιοι εθνικών συμφορών. Τώρα είμαστε αδελφοί με τους Ευρωπαίους. Και καλά κάναμε. Να τα ξεχάσουμε όλα; Να τα συχγωρήσουμε ναι, να τα ξεχάσουμε όχι. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Τώρα ο κίνδυνος είναι να υποστούμε μια νέα Άλωση», έλεγε λίγο μετά την ενθρόνισή του, 14 χρόνια πρίν, και είχε τόσο δίκαιο.
     Η ορθότητα λοιπόν, και η σοφία των λόγων του, πάντως, ακόμη δεν έχει πλήρως αποκαλυφθεί. Το μέλλον, είναι βέβαιο, κρύβει ακόμη περισσότερες δικαιώσεις για έναν από τους χαρισματικοτέρους συγχρόνους Έλληνες. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο Χριστόδουλος δεν έπαψε ποτέ να ονειρεύεται, να ελπίζει και να αισιοδοξεί. Πίστευε με πάθος στις δυνατότητες των Ελλήνων. Ακόμη κι όταν περιέγραφε τις άγριες μέρες που θα έρθουν, δεν έχανε την ελπίδα του, όπως δεν την έχασε κατά τη δύσκολη περίοδο της ασθένειάς του. Τα όνειρα που είχε δεν δίσταζε να τα μοιραστεί κι ας τον έλεγαν ακραίο ή επικίνδυνο. Το 2003 τραγουδώντας είπε, «πάλι με χρόνια με καιρούς….»  και έσπευσαν κάποιοι να τον χαρακτηρίσουν «εθνικά επικίνδυνο». Είπε λοιπόν μετά το τραγούδι ότι δεν θα αργήσει η μέρα που η Παναγία Σουμελά στον Πόντο  θα ξαναλειτουργήσει. Στις 15 Αυγούστου 2010, ήχησαν ξανά στην Τραπεζούντα οι καμπάνες της μονής, που είχαν σιγήσει για 88 χρόνια, καλώντας τους πιστούς στην ιστορική θεία λειτουργία που ακολούθησε. Το όνειρο του Χριστοδούλου βγήκε αληθινό μόλις επτά χρόνια μετά.  Για να αποδειχτεί ότι τελικά τα όνειρα παίρνουν εκδίκηση.    

                       Η κρίση μας χτυπάει την πόρτα 8-12-2005
     Η οικονομική  κρίση ήδη χτυπάει τις πόρτες πολλών οικογενειών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στους 4 συμπατριώτες μας ζει στο όριο της φτώχειας. Όλοι αυτοί αναζητούν κάποιο στήριγμα, κάποια βοήθεια και φυσικά ο πρώτος στον οποίο απευθύνονται είναι η Εκκλησία. Βεβαίως, κάποιοι την κατηγορούν ως φονταμενταλιστική ή ως ρατσιστική. Αγνοούν ότι από τα ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία μας ενισχύονται παντοιοτρόπως χιλιάδες αλλοδαποί, που θα έπρεπε να βρούν ανταπόκριση από την κοινωνία μας τη βρίσκουν αληθινή, πραγματική, ανθρώπινη από την Εκκλησία μας. Η Εκκλησία σαν μάνα στοργική ανταποκρίνεται,  όπως ανταποκρίθηκε πάντοτε, στις αγωνίες, στους πόνους, στις θλίψεις και στους αγώνες των παιδιών της.

                       Η πλάνη της χλιδής μας κοίμισε 10-9-2006     
     Ανατρέχοντας στις δύσκολες στιγμές που πέρασε το έθνος, τους λιμούς, τους πολέμους, τις διώξεις, παρατηρεί κανείς ότι η θέληση για ζωή γιγαντωνόταν όταν η ίδια η ζωή απειλείτο. Σε περιόδους ευμάρειας και χλιδής, θεωρίες κυνισμού και απαξίας ανθούσαν και έβρισκαν οπαδούς. Μήπως, εντέλει, η έλλειψη αγώνα για την ύπαρξή μας είναι αυτή που απαξιώνει την ίδια μας τη ζωή; Αν αυτό συμβαίνει, τι μπορούμε να πούμε στον υποψήφιο αυτόχειρα; Μάλλον, δεν έχουμε να τον συμβουλεύσουμε, παρά να του επιδείξουμε τους ανθρώπους που αγωνίζονται για την προσωπική τους βελτίωση και, συνάμα, για τη βελτίωση του κόσμου, να του δώσουμε παραδείγματα ζωής και πίστης, να του αλλάξουμε τους ρυθμούς της φθοράς με ρυθμούς δημιουργίας, με ρυθμούς αγωνιστικούς.

                     Ο θησαυρός που κληρονομήσαμε 1-1-2003
    Ένα σημαντικό στοιχείο της επιβίωσής μας ως έθνους το να γνωρίζουμε ότι έχουμε κληρονομήσει έναν τεράστιο πνευματικό θησαυρό που  περιέχει πολύτιμες παρακαταθήκες δύναμης και ελπίδας. Γνωρίζω πως μια μικρή φεουδαρχία απίστων στον τόπο μας λοιδορεί τον θησαυρό τούτο. Η πίστη μας όμως στερεώνει και, παράλληλα, μας υπαγορεύει δράση και αντίδραση. Και η παράδοσή μας κατευθύνει τον λογισμό και τη σκέψη. Γνωρίζω ότι δεν κάμπτεστε από τα προβλήματα και τις δυσκολίες διότι έχετε πιστέψει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ισχυρότερος από τον σκοτεινό κοσμοκράτορα. Γνωρίζω ότι γαληνεύετε όταν στηρίζεστε στην πίστη. Μείνετε πάντα ενωμένοι με τον Ιησού Χριστό, μείνετε πάντα γεμάτοι ελπίδα και αισιοδοξία για τη ζωή. Μείνετε σταθεροί στην πορεία σας και ο Κύριος θα είναι για πάντα μαζί σας.
                                        ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου