Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΑΤΙΜΟΙ ΚΑΙ ΨΕΥΤΕΣ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ --ΚΑΙ--ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Άτιμοι και ψεύτες οι Άγγλοι (και) στο θέμα της Κύπρου

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015 -
Άτιμοι και ψεύτες οι Άγγλοι (και) στο θέμα της Κύπρου
Πολλά ειπώθηκαν και πολλά θα ειπωθούν ακόμη για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, ο οποίος εφέτος συμπληρώνει 60 χρόνια από την έναρξή του στις 1 Απριλίου 1955. Ένας Αγώνας, ο οποίος εδοξάσθη στα βουνά και τις πόλεις της Κύπρου, αλλά προδόθηκε από τις ενέργειες της
θλιβερής τριάδας Καραμανλή – Αβέρωφ – Μακαρίου, οι οποίοι με τις κατάπτυστες συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου παραμέρισαν την πολυπόθητη Ένωση, βάζοντας στην θέση της ένα κακέκτυπο «ανεξάρτητου» κράτους. Ας δούμε το ζήτημα της Κύπρου από μια άλλη οπτική ιστορική γωνία.
Στο παρελθόν, πριν την έναρξη του ενόπλου αγώνα της ΕΟΚΑ, κάθε φορά που ετίθετο το θέμα της Ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις της Αγγλίας αντιδρούσαν έντονα αρνητικά. Μάλιστα, το 1939 η Αγγλία, έχοντας την ανάγκη της Ελλάδας ενόψει του επερχόμενου πολέμου με την Γερμανία, εξαπατά (για πολλοστή φορά από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους) τους Έλληνες, υποσχόμενη ότι μετά την ήττα των Γερμανών η Κύπρος θα γίνει Ελληνική… Αυτή η ψευδής υπόσχεση έκανε χιλιάδες Κυπρίους να πάρουν μέρος στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Αγγλίας, με πολλούς απ΄αυτούς να χάνουν μάλιστα και την ζωή τους.
Η μεγάλη απάτη θα αποκαλυφθεί όταν οι Γερμανοί επιτέθηκαν στην Ελλάδα και στην συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου ο Άγγλος πρέσβης Πάλαιρετ, κατ΄εντολήν του υπουργού εξωτερικών Ήντεν, δεν επέτρεψε στον Βασιλιά και την Ελληνική Κυβέρνηση να πάνε στην Κύπρο, όπως είχε προτείνει ο αρχιστράτηγος Παπάγος, αλλά στο Κάιρο, για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Κύπρος θεωρείται από την Ελλάδα ως δικό της έδαφος, οπότε μεταπολεμικά θα υπήρχαν αξιώσεις για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα!
Λίγα χρόνια αργότερα οι Άγγλοι κρεμούσαν τους Αγωνιστές της ΕΟΚΑ για την πεποίθησή τους ότι η Κύπρος πρέπει να ενωθεί με την Μητέρα Ελλάδα…
Γιώργος Μάστορας
Χ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου