Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΑΥΡΟΕΙΔΉ ΟΙΚΙΑ

Μοντέρνα κατοικία σε σχήμα Σταυρού ως πνευματικό καταφύγιο

Posted: Σεπτεμβρίου 7, 2014 at 8:34 μμ, Last Updated: 
πνευματικό-καταφύγιο
Ο αρχιτέκτονας Dachi Papuashvili, από την Τιφλίδα της Γεωργίας, κατάφερε να δημιουργήσει ένα μοναδικό και ξεχωριστό «πνευματικό καταφύγιο».
Μία κατοικία, δηλαδή, σε σχήμα σταυρού που καλύπτει τις ανάγκες ενός ατόμου, και είναι κατασκευασμένη από κιβώτια μεταφορών διαθέτοντας αυτόνομο ενεργειακό σύστημα (σ.σ. pentapostagma.gr – off-grid).

© Dachi Papuashvili
© Dachi Papuashvili
Ο στόχος του Papuashvili είναι να κατασκευάσει μία οικία που θα καλύπτει τις ανάγκες ενός ατόμου και θα μπορεί να οικοδομηθεί με ευκολία σε «δύσκολα εδάφη» με τη χρησιμοποίηση υλικών που προέρχονται από οικοδομικά απορρίμματα (waste construction materials).
© Dachi Papuashvili
© Dachi Papuashvili
Η μοναδική αυτή κατοικία έχει χτισθεί από δύο μονωμένα και ενισχυμένα εμπορευματοκιβώτια που είναι επενδεδυμένα με ξύλο. Η εκδοχή του Γεωργιανού αρχιτέκτονα για τις κατασκευές με τη χρήση εμπορευματοκιβωτίων είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Η κατασκευή «επιτρέπει» τη δημιουργία ενός καταφυγίου 4 ορόφων και 24 τετραγωνικών μέτρων που δίδει τη δυνατότητα ύπαρξης και εκμετάλλευση αρκετών χώρων για πνευματική μελέτη, προσευχή, ξεκούραση, μαγειρική (στον πρώτο όροφο) και μπάνιου (δεύτερος όροφος).
Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι αποθήκευσης – ενώ πάνω από το δεύτερο όροφο βρίσκεται μία αίθουσα προσευχής και μία εξωτερική βεράντα. Η υπερυψωμένη θέση της κατοικίας την καθιστά εξαιρετικά κατάλληλη για πνευματικούς σκοπούς και απομόνωση, ενώ παράλληλα οι εσωτερικοί χώροι είναι καθαροί και μοντέρνοι αλλά και εξαιρετικά άνετοι.
πνευματικό-καταφύγιο-4
© Dachi Papuashvili
πνευματικό-καταφύγιο-5
© Dachi Papuashvili
πνευματικό-καταφύγιο-6
© Dachi Papuashvili
Η κατοικία διαθέτει τουαλέτα κομποστοποίησης (σ.σ. pentapostagma.gr – composting toilet), ειδικό εξοπλισμό συλλογής βρόχινου νερού, ενώ η ταράτσα διαθέτει επίσης συλλέκτες ηλιακής ενέργειας καθώς και ηλιακό θερμοσίφωνα.
πνευματικό-καταφύγιο-7
© Dachi Papuashvili

πηγή Πενταπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου