Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Περιπολίες από νεαρούς μουσουλμάνους με ειδικά γιλέκα αναστάτωσαν τη Ρηνανία-Βεστφαλία
Η παράδοξη σκηνή θα αποτελούσε απλώς έρεισμα για κωμωδία, αν πίσω της δεν κρυβόταν ένα πραγματικό πρόβλημα σύγκρουσης πολιτισμών. Καθώς πέφτει το βράδυ στην πολυσύχναστη περιοχή, γεμάτη με μπαρ και κλαμπ, της γερμανικής πόλης Βούπερταλ και την ώρα που ομάδες νέων κατευθύνονται προς τον τόπο της νυχτερινής τους διασκέδασης, μια άλλη ομάδα πλησιάζει με διαφορετικό σκοπό. Αυτοαποκαλούνται «Αστυνομία της Σαρία», όπως άλλωστε αναγράφεται και στα πορτοκαλί γιλέκα, όμοια με εκείνα των τεχνικών οδικών έργων, που φορούν για να ξεχωρίζουν μάλλον από το πλήθος. Οι νεαροί,
ηλικίας 19-33 ετών, πλησιάζουν συνομηλίκους τους μουσουλμάνους στη νυχτερινή τους έξοδο με σκοπό να τους... επαναφέρουν στον δρόμο της Σαρία, του ισλαμικού θρησκευτικού κώδικα, και να τους θυμίσουν ότι η Σαρία απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και τα πάρτι, ακόμη και να τους στρατολογήσουν στην οργάνωσή τους.

Στη Σαουδική Αραβία η θρησκευτική αστυνομία περιπολεί εντοπίζοντας κυρίως γυναίκες «άσεμνα» ντυμένες και ζευγάρια που συναντιούνται δημοσίως. Στην καρδιά της Ευρώπης, στη Γερμανία, ποια θέση έχει μια «θρησκευτική αστυνομία»; Αυτό ακριβώς αναρωτήθηκε και η γερμανική αστυνομία, που άνοιξε έρευνα για την υπόθεση, συλλαμβάνοντας 11 άτομα με την κατηγορία της παραβίασης του νόμου περί συναθροίσεων. Ομως η εισαγγελία του Βούπερταλ δήλωσε ότι η συγκεκριμένη «περιπολία» δεν παρεμπόδιζε κανέναν, επομένως δεν στοιχειοθετείται αδίκημα. «Αν το νομικό πλαίσιο για μια τέτοια ενέργεια δεν υφίσταται, πρέπει να δημιουργηθεί» απάντησε στην εφημερίδα «Welt am Sonntag» ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ καταγγέλλοντας τους «δήθεν θεματοφύλακες της αρετής». Σαφής άλλωστε υπήρξε στη δήλωσή του και ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος προειδοποίησε: «Η σαρία δεν θα γίνει ανεκτή στο γερμανικό έδαφος». 

Σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel», πρόκειται για ομάδες σαλαφιστών, δηλαδή υπερσυντηρητικών σουνιτών μουσουλμάνων που ασπάζονται μια ακραία ερμηνεία του ισλαμικού νόμου. Η επιρροή τους διαφαίνεται από τη Σαουδική Αραβία ως τους σκληρούς νόμους που επιβάλλουν στο Χαλιφάτο τους στο Ιράκ και στη Συρία οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Μια τέτοια λογική φαντάζει ολότελα ξένη σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπου, όπως επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, «για την επιβολή του δικαίου και του νόμου υπεύθυνο είναι μόνο το κράτος... Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε μία παράνομη παράλληλη δικαιοσύνη».

Μυρτώ Μπούτση

ΕΦΗ.ΔΗΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου