Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΛΑΝΔΗ

Η Μόσχα στρέφεται στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από Ταϊλάνδη ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις

Οι Ευρωπαίοι συνέχιζαν και χθες να σφίγγουν την οικονομική θηλιά γύρω από τον λαιμό της Ρωσίας, καθώςσήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί το τελικό σχέδιο για τις νέες κυρώσεις που σχεδιάζουν να επιβάλουν εις βάρος της Μόσχας ως απάντηση στην «εισβολή», όπως χαρακτηρίζεται από τις Βρυξέλλες, των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία. 
Την ίδια ώρα και η Μόσχα όμως φέρεται ότι επεξεργάζεται τα δικά της «αντίμετρα» προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην οικονομία της. Χθες εφημερίδα της Ταϊλάνδης έγραφε χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την ασιατική χώρα, έπειτα από το ρωσικό εμπάργκο στην εισαγωγή αγαθών από ΗΠΑ και Ε.Ε. 

Οπως και να 'χει, η ουσία είναι ότι ο ουκρανικός «γόρδιος δεσμός» παραμένει άλυτος, κι όσο περνά ο καιρός δεν είναι λίγοι πια εκείνοι που φοβούνται ότι «θα λυθεί μόνο με το... σπαθί εκείνου που θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του».

Προς το παρόν το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τι θα συμβεί την ερχόμενη Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. αναμένεται να έχουν αποφασίσει για τη μορφή και το εύρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οπως μετέδιδε χθες το Reuters, ανάμεσα στις υπόλοιπες προτάσεις συζητείται κυρίως η διεύρυνση της απαγόρευσης δανεισμού και άντλησης κεφαλαίων από την Ευρώπη για όλες τις ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα συζητείται να διευρυνθούν οι απαγορεύσεις των εξαγωγών προϊόντων «διπλής χρήσης», τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ υπάρχουν σκέψεις να επεκταθεί και η απαγόρευση στην πώληση προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας. Ταυτοχρόνως η Ρωσία ενδέχεται να αντιμετωπίσει εμπάργκο και σε ό,τι αφορά πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Εκτός από το «οικονομικό πεδίο της μάχης» όμως, εξελίξεις υπήρχαν χθες και σε διπλωματικό - στρατιωτικό επίπεδο. Η Ρωσία διαμήνυσε ότι μέσα στο ερχόμενο διάστημα θα προβεί στην αναπροσαρμογή του στρατηγικού δόγματός της, με τη Μόσχα να εξηγεί ότι αυτό θα συμβεί εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην ανατολική Ουκρανία αλλά και εξαιτίας της ενίσχυσης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ παρομοίαζε χθες ο Φιντέλ Κάστρο μέσω άρθρου του στην κουβανική εφημερίδα «Granma» με τους Ναζί και τα Ες Ες!
Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων πάντως το ΔΝΤ συνεχίζει να κάνει τη... δουλειά του στην Ουκρανία, «απειλώντας» ότι η χώρα ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερα δανεικά χρήματα (έως και 19 δισ. δολάρια!), αν οι συγκρούσεις στα ανατολικά συνεχιστούν. Τέλος ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Βαλέσα προειδοποίησε πως εάν η Ευρώπη χορηγούσε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αυτό θα μπορούσε να συμβάλει να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και στο NATO.

Κίεβο: Ερχεται μεγάλος πόλεμος

Για τη δρομολόγηση ενός «μεγάλου πολέμου» στην Ουκρανία, ο οποίος θα προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους, προειδοποίησε το Κίεβο. «Ενας μεγάλος πόλεμος ήρθε στο σπίτι μας, ένας πόλεμος που η Ευρώπη δεν έχει αντικρίσει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε έναν τέτοιο πόλεμο οι απώλειες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ανά εκατοντάδες αλλά ανά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς» δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Βαλερί Γκελετέι. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία, περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία. Αναλυτικά ως σήμερα σχεδόν 814.000 Ουκρανοί βρίσκονται ήδη στη Ρωσία, ενώ ο αριθμός των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της Ουκρανίας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες φτάνοντας τους 260.000.


πηγή ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου