Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

ΜΕΡΟΣ 5. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ

π.Α.Σ.Ε.Ι.Π.

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο χριστοδουλος

                          ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
                Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ
                                  ΗΓΕΤΗΣ
                                  ΜΕΡΟΣ 5
                                 π.Α.Σ.Ε.Ι.Π.

Συνέντευξη του Μακαριστού  Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στο περιοδικό «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ»(17/10/2005)

ΕΡΩΤΗΣΗ 13
Τί γνώμη έχετε για την καύση των νεκρών και την πολιτική κηδεία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
«Περί της καύσεως των νεκρών έχει αποφανθεί επισήμως η Ιερά Σύνοδος η οποία μένει πιστή στη Θεολογία και την παράδοση της Εκκλησίας μας. Η καύση των σωμάτων συνιστά μια ανίερη μορφή βιασμού του ανυπεράσπιστου ανθρωπίνου σώματος και ασφαλώς δεν αφορά στους Ορθοδόξους
Χριστιανούς, τη στιγμή κατά την οποία η παράδοσή μας προβάλει την ταφή ως την φυσιολογική διαδικασία φθοράς, μετά θάνατον, του ανθρωπίνου σώματος. Η Εκκλησία δε μπορεί ν’ αλλάξει τις αρχές της επειδή κάποιοι ζητούν την αλλαγή των πρακτικών Της ως κίνηση εκσυγχρονισμού και εκμοντερνισμού. Η Εκκλησία δε μεταλλάσσεται για να γίνεται αρεστή. Κάποιες σταθερές παραμένουν αναλλοίωτες στη ζωή Της, γιατί αυτό επιβάλει η Αγιογραφική και Αγιοπατερική παράδοσή Της.
Όσον αφορά στο ζήτημα της πολιτικής κηδείας και αυτό δεν αφορά τους Βαπτισμένους στο όνομα του Ιησού Χριστού. Αφορά εκείνους που δε συνδέονται με τη ζωή της Εκκλησίας και δεν έχουν καμία εσωτερική και μυστηριακή κοινωνία μαζί Της. Πρόκειται για πρακτική ελεύθερη για όσους εν ζωή έχουν δηλώσει ότι την επιθυμούν και ασφαλώς δε χρειάζεται καμία περαιτέρω νομοθετική κατοχύρωση, αφού ισχύει, ούτως ή άλλως»
ΕΡΩΤΗΣΗ 14
Ποιό είναι σήμερα το μορφωτικό επίπεδο του κλήρου; 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
«Θεωρώ πως, όσο περνούν τα χρόνια και εισέρχονται στο Ιερό Κλήρο νέοι άνθρωποι, το μορφωτικό επίπεδο αναβαίνει. Σήμερα στην Εκκλησία της Ελλάδος θα συναντήσει κανείς κληρικούς όλων των μορφωτικών βαθμίδων, κυριαρχούν, όμως, οι έχοντες ανώτερη και ανώτατη πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Θεωρούμε πολύ σημαντικό εφόδιο για την πορεία ενός σύγχρονου κληρικού την Θεολογική και, ει δυνατόν, τη θύραθεν μόρφωση, ούτως ώστε να μπορεί να σταθεί όπως πρέπει μέσα σε μια τόσο απαιτητική κοινωνία, να μπορεί να διαλέγεται και να εργάζεται επί ίσοις όροις, μεταφέροντας, με σύγχρονο πνεύμα, τις αλήθειες της πίστεώς μας. Βέβαια, όπως τόνισα και προηγουμένως, η μόρφωση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσον για την επίτευξη της διακονίας μας και πρέπει να έρχεται ως συνέχεια και συμπλήρωμα της ευσεβείας και της εσωτερικής πνευματικής καλλιέργειας του κληρικού. Η ανωτατοποίηση των Εκκλ/κών Σχολών θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει καταλυτικά στην επίτευξη των πιο πάνω προσδοκιών» 
ΕΡΩΤΗΣΗ 15
Τί έχετε κάνει για τη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
«Είναι κύριο μέλημα της Ιεράς Συνόδου τόσο η διαφάνεια όσο και η χρηστή διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας. Για το λόγο αυτό έχουμε συστήσει στους Σεβ. Ιεράρχες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στην επιλογή των προσώπων που διαχειρίζονται τα οικονομικά εκάστης Μητροπόλεως και να έχουν οι ίδιοι άγρυπνο το βλέμμα τους στο θέμα αυτό.
Σε κεντρικό επίπεδο είμαστε ευτυχείς γιατί η Υπηρεσία οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος λειτουργεί κατά τρόπο πρότυπο και υποδειγματικό, με νέες δομές και σύγχρονες πρακτικές. Για να μην υπάρξει, όμως, κανένα κενό στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα, με πρότασή μας, η Ιεραρχία αποφάσισε κάθε Ιεράρχης να υποβάλλει κατ’ έτος στην Ιερά Σύνοδο αντίγραφο της δηλώσεώς του στην εφορία και του εντύπου Ε9. Ζητήσαμε επίσης από την κυβέρνηση σχετική νομοθετική πρόβλεψη για την υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες» από τους Ιεράρχες. Το αυτό υποχρεούνται να πράττουν και οι Δ/ντές των Εκκλ/κών οργανισμών, ιδρυμάτων και Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας και οι λογιστές των Εκκλ/κών διαχειρίσεων.
Με πρότασή μας πάλι και απόφαση της Ιεραρχίας ουδείς Ιεράρχης δέχεται φιλοδώρημα για τις ιεροπραξίες. Επίσης προτείναμε στην Πολιτεία να ορίσει αρμόδια όργανα για την διενέργεια οικονομικού ελέγχου στις Μητροπόλεις, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, θεσπίσαμε τον τακτικό έλεγχο των οικονομικών εκκλ/κών διαχειρίσεων από ορκωτούς λογιστές και από την οικονομική επιθεώρηση της Εκκλησίας, επιβάλαμε τη δημοσίευση ετησίως, σε δύο τοπικές εφημερίδες, του οικονομικού απολογισμού κάθε Μητροπόλεως και θεσπίσαμε ανώτατη εξελεγκτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου ελέγχου των συμβάσεων με τρίτους για εκτέλεση έργων άνω των 300.000 ΕΥΡΩ.
Τα παραπάνω μέτρα δείχνουν την αποφασιστικότητά μας προς την κατεύθυνση της πλήρους διαφάνειας στο οικονομικό τοπίο της Εκκλησίας μας. 
ΕΡΩΤΗΣΗ 16
Πόσο κοντά στο λαό και στις ανάγκες του βρίσκεται σήμερα η Εκκλησία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
«Στην Ορθόδοξη Ανατολή και κυρίως στην Ελλάδα έχουμε την ευλογία ο ιερός Κλήρος να προέρχεται από τα σπλάχνα του λαού και όχι να επιλέγεται από διακεκριμένες κοινωνικές κάστες και ομάδες, όπως συνέβαινε παλαιότερα στη Δύση. Αυτό σημαίνει ότι οι Ιερείς και οι Αρχιερείς μας είναι ζυμωμένοι με τους πόνους και τους καημούς του λαού, γνωρίζουν εκ των έσω τα προβλήματά του, έχουν γίνει ένα με τους αγώνες και τις θυσίες του, γι’ αυτό και μπορούν να είναι παρόντες στην καθημερινότητά του.
Ο Κλήρος είναι ο επικεφαλής όλων των έργων κοινωνικής προνοίας και προσφοράς της Εκκλησίας μας, αλλά και ο φορέας εκείνος της Χάριτος του Θεού, διά των ιερών Μυστηρίων. Ο λαός μας σ’ αυτόν καταφεύγει, σ’ αυτόν ακουμπά και για ν’ αγιαστεί και για να βρει ανακούφιση στα προβλήματά του. Και ακριβώς επειδή υπάρχει αυτός ο θαυμαστός σύνδεσμος, κάποιοι θέλησαν να τον πλήξουν, σπιλώνοντας τις ιερατικές υπολήψεις, μειώνοντας το κύρος του παπά και του Δεσπότη, άλλοτε, επειδή τούς δόθηκαν μεμονωμένες αφορμές και άλλοτε από απροκάλυπτο μίσος και διάθεση εμπαθείας. Πιστεύω ότι ο λαός μας έχει καταλάβει, γι’ αυτό εξακολουθεί να μάς εμπιστεύεται, γιατί, πίσω από εμάς, γνωρίζει ότι βρίσκεται το ανυπέρβλητο μεγαλείο και η αγιότητα της Εκκλησίας»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου