Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

ΜΕΡΟΣ 3. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ

π.Α.Σ.Ε.Ι.Π.

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο χριστοδουλος



                           ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
                Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ
                                  ΗΓΕΤΗΣ
                                  ΜΕΡΟΣ 3
                                 π.Α.Σ.Ε.Ι.Π.

Συνέντευξη του Μακαριστού  Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στο περιοδικό «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ»(17/10/2005)

ΕΡΩΤΗΣΗ 7
Η προώθηση προς τη Βουλή του νομοσχεδίου για την Εκκλ/κή εκπαίδευση έχει εγείρει θύελλα διαμαρτυριών, κυρίως από τις δύο Θεολογικές Σχολές. Πού στοχεύετε με το νομοσχέδιο και γιατί τόσες διαμαρτυρίες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
«Το νομοσχέδιο αυτό είναι καρπός πολυετούς διαλόγου Εκκλησίας και Πολιτείας για την αναγκαία
αναβάθμιση της Εκκλ/κής εκπαίδευσης. Για ν’ αντεπεξέλθει η Εκκλησία στις ανάγκες των καιρών οφείλει να διαθέτει στελέχη υψηλού μορφωτικού επιπέδου, ικανά να διαλεχθούν με την κοινωνία και να διαχειριστούν καίρια και σημαντικά ζητήματα. Για να μη παρεξηγηθώ, θεωρούμε την εκπαίδευση εργαλείο στην ιερατική διακονία και όχι αυτοσκοπό, καθώς πιστεύουμε ότι η εσωτερική καλλιέργεια και η ευσέβεια είναι τα πρώτα και βασικά ιδιώματα που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε ιερωμένο.
Όσον αφορά τις διαμαρτυρίες που εκφράζονται από διάφορες κατευθύνσεις, μάλλον προέρχονται από τον διακαή πόθο ορισμένων η Εκκλησία να μην έχει λόγο, να μην έχει ανθρώπους ικανούς να τη διακονήσουν, να πάψει τελικά κάποτε να έχει στελέχη κι έτσι να σβήσει ή να διαθέτει στελέχη φοβισμένα και περιορισμένα στους τέσσερις τοίχους των Ναών. Τους λέω, λοιπόν, με πολλή αγάπη, ότι αυτό δε πρόκειται να συμβεί ποτέ.
Οι Θεολογικές Σχολές, φοβούμαι ότι παρασύρονται από το γενικότερο αντιεκκλησιαστικό κλίμα που κάποιοι τεχνηέντως κατασκευάζουν, αδικώντας έτσι τον ίδιο τον εαυτό τους. Εμείς και τις αγαπούμε και τις τιμούμε. Άλλο, όμως το δικό τους έργο και άλλο αυτό το οποίο η Εκκλησία οραματίζεται για τα στελέχη της»
ΕΡΩΤΗΣΗ 8
Προσφάτως εγκαινιάσατε τον υπερσύγχρονο ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά. Πώς σκέπτεστε να λειτουργεί ο ξενώνας αυτός;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
«Δοξάζουμε τον Θεό γιατί μάς αξίωσε να εγκαινιάσουμε τον ιδιόκτητο ξενώνα για την κακοποιημένη γυναίκα και το παιδί, που προέκυψε ως επιτακτική ανάγκη ύστερα από την ραγδαία εξάπλωση της σωματεμπορίας που έχει λάβει πλέον τη μορφή στυγνού κοινωνικού εγκλήματος, αλλά και τη διασπορά της ενδοοικογενειακής βίας. Ο ξενώνας αυτός είναι ο δεύτερος που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Εκκλησίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει η εμπειρία για τη λειτουργία του, αφού στελεχώνεται από ειδικευμένο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, ικανό ν’ αντεπεξέλθει στο βάρος των ευθυνών του.
Στον ξενώνα θα παρέχονται στέγη, τροφή, προστασία, οικονομική ενίσχυση, εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα του traffiking αλλά και στα παιδιά των φαναριών, με σκοπό τη θεραπεία των εσωτερικών πληγών και την προετοιμασία, είτε για την επιστροφή στις πατρίδες τους, όσον αφορά στους αλλοδαπούς, είτε για την ομαλή επανένταξη στην κοινωνία, για όσους επιθυμούν να παραμείνουν εδώ.
Θεωρώ τη δημιουργία του ξενώνα καρπό της ευλογημένης σχέσης Εκκλησίας και Πολιτείας, από την οποία μόνο καλά και ωφέλιμα αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν για την Ελληνική κοινωνία»
ΕΡΩΤΗΣΗ 9
Στον τομέα των ναρκωτικών τί κάνει η Εκκλησία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
«Η ίδια η ζωή της Εκκλησίας, το Εκκλ/κό ήθος, η λειτουργική και Μυστηριακή της πραγματικότητα είναι ένα ισχυρό αντίδοτο απέναντι στα ναρκωτικά. Καλούμε τους νέους κοντά στην Εκκλησία γιατί ξέρουμε ότι Αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας, ως κιβωτός σωτηρίας, ως διέξοδος στα σύγχρονα νεανικά αδιέξοδα, ως αντιστάθμισμα στην κενότητα του τρόπου ζωής που προσφέρεται αφειδώς στους νέους μας από το πνεύμα της εποχής. Οι νέοι εκείνοι που γαλουχούνται με τις αρχές της πίστεως, αποκτούν τη δυνατότητα και να ξεχωρίζουν εύκολα το καλό από το κακό και να ορθώνουν αναχώματα απέναντι στις όποιες παρασιτικές προκλήσεις των καιρών.
Πέραν αυτών, όμως, η Εκκλησία μας δραστηριοποιείται στον τομέα της πρόληψης που είναι ο σημαντικότερος για την προφύλαξη των νέων, καθώς και της στήριξης των οικογενειών και των ίδιων των νέων που έχουν πληγεί από τη μάστιγα αυτή. Τα στελέχη μας επισκέπτονται τα σχολεία, νεανικά στέκια, γειτονιές και ανοίγουν διάλογο για τα ναρκωτικά θέλοντας να ενημερώσουν γονείς και νέους για τον κίνδυνο που τους απειλεί. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται το ίδρυμα «Διακονία» που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην Ι. Αρχιεπισκοπή και στελεχώνεται από ειδικευμένο κληρικολαϊκό επιστημονικό προσωπικό. Τώρα ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε μονάδα απεξάρτησης ναρκομανών. Ελπίζω να το κατορθώσουμε, με τη βοήθεια του Θεού»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου