Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Γ΄ ΜΕΡΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ 26-6-2022

Ε.Ι.Π.















Οι άγιοι πατέρες του Αγίου όρους είναι φιλόστοργοι πατέρες των αγιορειτών . Αυτοί μετέβαλαν την αγριότητα του όρους σε ημερότητα τον ακατοίκητο τόπο τον έκαναν κατοικήσιμο, την έρημο την μετέτρεψαν σε πολιτεία .

Έγιναν κτήτορες μονών και σύναξαν πλησίον τους πλήθη μοναχών όσο ζούσαν ήταν σύμβουλοι και

μετά την τελευτή τους έγιναν πρεσβευτές για όλους . Μοναχοί από διάφορους τόπους συγκεντρώθηκαν σ’ ένα τόπο και πήραν ένα όνομα .

Ακόλουθοι του πρώτου ησυχαστής Πέτρου , που του είπε η Θεοτόκος τη χαροποιό επαγγελία περί συνεχούς προστασία του όρους! Και έγινε πράγματι η Θεοτόκος μόνιμη σκέπη φρουρός και ιατρός όχι μόνον των αγίων αλλά και όλων των μοναχών!

Οι άγιοι του Αγίου όρους δόθηκαν ολοκληρωτικά στον Θεό ,με πολυχρονίους σκληρούς αγώνες καθάρισαν τον εαυτών τους και έγιναν δοχεία καθαρά να δεχτούν ουράνια χαρίσματα .

Κατόπιν θεοσημείων να πορευτούν προς ίδρυση μονών ,ασκητών ,και κελλιών. Έκτισαν οικήματα για να είναι κατά τον άγιο Νικόδημο ( σχολεία πάσης αρετής ) εντολών του Θεού καταγώγια των πτωχών καταφύγια λιμένες σωτηριώδεις και ακύμαντοι .

Από τους αγίους ονομάστηκε το όρος του Άθω Άγιον .Άγιον όρος κατά τον άγιο Νικόδημο σημαίνει:

(Τόπος αγιότητος τόπος καθαρός τόπος όπου πάτησαν τόσων αγίων πόδες και από τα δακρυα εκατοντάδων χιλιάδων οσίων Πατέρων εν ενι λόγω το άγιον όρος είναι τόπος αρετής και αγαθοεργεἰας .

Οι άγιοι του Αγίου όρους ανέδειξαν το όρος και το έκαναν θαυμαστό όπως το Σινά , τα όρη της Παλαιστίνης , το Πλούσιο , το Γαλήνιο , τον Λάτρο, τον Όλυμπο της Βιθυνίας!

Οι άγιοι και οι μαθητές τους στο πέρασμα των αιώνων , ως όσιοι και μάρτυρες , ησυχαστές ,και κοινοβιάτες έγκλειστοι ,και ιεραπόστολοι αναδείχθηκαν λαμπροί συνεχιστές της γνήσιας ορθόδοξης μοναχικής παραδόσεως που την φύλαξαν όπως γεννήθηκε στα λίκνα του ανατολικού μοναχισμού με άγρυπνες και μεγάλες θυσίες!

Η πρώτη εικόνα της συνάξεως των αθωνικών πατέρων αγιογραφήθηκε το 1796 μ.χ. και βρίσκεται στο αντιπροσωπείο της ιεράς Μονής κωνσταμονίτου στις Καρυές του Αγίου όρους!

Με τις ευχές και τις ευλογίες των Αγιορειτών πατέρων σε όλο τον κόσμο! Βοήθεια μας! Αμήν!

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου