Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Αγιά Σοφιά: Η πρώτη έρευνα μετά την προσευχή -Πως αντέδρασαν οι Τούρκοι πολίτες

A.S.E.I.P.




Διχασμένες οι απόψεις των Τούρκων μετά την σημερινή πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά
Οι απόψεις των Τούρκων πολιτών από τους οποίους πήρε συνέντευξη ο ανταποκριτής του ρωσικού RIA Novosti σχετικά με τη στάση τους απέναντι στην αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και την πρώτη προσευχή από το 1934 που έγινε εκεί σήμερα εμφανίστηκαν διχασμένες.
Κάποιοι από αυτούς βλέπουν σε αυτό το γεγονός μια επιστροφή στις παραδόσεις της Οθωμανικής
Αυτοκρατορίας, άλλοι μια επίθεση στις κοσμικές αρχές που καθιέρωσε ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
"Το περιμένουμε εδώ και πολύ καιρό για 86 χρόνια. Από την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης , η Αγία Σοφία υπήρξε το κύριο σύμβολο της νίκης μας και τελικά αποκαταστάθηκε η ιστορική δικαιοσύνη", δήλωσε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ρούχων Αμπντουλάχ.
Στην πλατεία μπροστά από την Αγία Σοφία, όπου χιλιάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν για να συμμετάσχουν στην προσευχή, επικρατούσε φυσικά η ίδια άποψη. Αν και αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τόσο εύκολο να βρεθούν εκείνοι που επιθυμούσαν να την μοιραστούν με έναν ανταποκριτή του RIA Novosti. Πολλοί, αφού άκουσαν ότι την ερώτηση αρνήθηκαν ευγενικά.
“Ήρθα εδώ από την Κόνια για αυτό το ιστορικό γεγονός. Τέλος, τώρα μπορούμε να προσευχηθούμε εδώ, στο μεγάλο τζαμί της Αγίας Σοφίας. Το όνειρό μας έγινε πραγματικότητα χάρη στον πρόεδρο που, με τη θέληση του Αλλάχ, κάνει τη χώρα μας μεγάλη ξανά, όπως στην εποχή του Σουλτάνου Φατίχ (Μεχμέτ Β ') που κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη) ", είπε ένας από τους προσκυνητές.
Με παρόμοιο τρόπο, αρκετοί άλλοι πιστοί εξέφρασαν την άποψή τους ότι η Αγία Σοφία, ως σύμβολο της οθωμανικής κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης το 1453, έπρεπε να γίνει και πάλι τζαμί, όπως στις μέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και η ιστορική δικαιοσύνη τελικά επετεύχθη.
Ωστόσο, μεταξύ των Τούρκων που απάντησαν στον ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, υπάρχουν πολλοί που μίλησαν κατά της απόφασης της κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.
"Ένα κτίριο, ειδικά ένα κτίριο λατρείας, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με τον τρόπο που αρχικά είχε σχεδιαστεί και χτιστεί. Το γεγονός ότι η Αγία Σοφία, που δημιουργήθηκε από Χριστιανούς, εξαναγκάζεται σε άλλη θρησκεία, με ενοχλεί. Η καλύτερη απόφαση λήφθηκε από τον Ataturk: ​​η κατάσταση ενός μουσείου είναι κατάλληλη για όλους συμπεριλαμβανομένων των Μουσουλμάνων. και των Χριστιανών, δεν ενοχλεί κανέναν. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σημαίνει ότι η χώρα μετακινείται από ένα κοσμικό δημοκρατικό καθεστώς σε ένα καθεστώς της Σαρία », δήλωσε αξιωματούχος σε ένα από τα υπουργεία στην Άγκυρα, ο οποίος για ευνόητους λόγους δεν ονοματίστηκε.
«Η κυβέρνηση προσπαθεί έτσι να αποσπάσει την προσοχή από τα πραγματικά οικονομικά προβλήματα στη χώρα, να κρύψει τη δημόσια δυσαρέσκεια πίσω από τη λαϊκιστική κουρτίνα. Φυσικά, η ερώτηση σχετικά με την οικονομία μετά από μια τέτοια «νίκη» για τους ανθρώπους θα φαίνεται να είναι άβολη », - είπε ένας υπάλληλος γραφείου ανταλλαγής συναλλάγματος ονόματι Χασάν.
Πολλοί Τούρκοι, που υποστηρίζουν το καθεστώς μουσείου της Αγίας Σοφίας, φοβούνται μια αρνητική διεθνή αντίδραση και τις συνέπειές της για την Τουρκία, δεν τους αρέσει άλλη παραβίαση της θέλησης του Ατατούρκ, και φοβούνται επίσης τον ήδη μεγάλο αριθμό τζαμιιων σε ολόκληρη τη χώρα.
pentapostagma


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου