Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Αγάπη προς την πατρίδα και τον Χριστιανισμό: Ετσι εκπαιδεύεται η Ρωσική και η Σερβική νεολαία – Ο «Ορθόδοξος άξονας» ενάντια στην λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης

Α.Σ.Ε.Ι.Π.



Μια πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια έλαβε χώρα αυτήν την καλοκαιρινή περίοδο  σε στρατιωτική κατασκήνωση στην Ρωσία.  Νέοι από την Σερβία και την Ρωσία, η οποία μας δείχνει ένα ορθόδοξο  τρόπο εκπαίδευσης των νέων που αποτελεί αντίδοτο στα σύγχρονα πολυποίκιλα προβλήματα που ταλανίζουν τους νέους και στην χώρα μας.

Η σερβική νεανική οργάνωση  «Μαργαριτάρια» επέστρεψε από τη Ρωσία, όπου με τη στήριξη
του  ρωσο-σερβικού  ανθρωπιστικού  κέντρου στη Νις συμμετείχε σε εκδηλώσεις στρατιωτικής εκπαίδευσης, ενώ συμμετείχε σε ορθόδοξες  λειτουργίες στο 19ο στρατόπεδο στην ρωσική πόλη του Βλαντιμίρ.
«Η στρατιωτική κατασκήνωση  λειτούργησε  από τις 14 έως τις 28 Ιουλίου 2018  και εκεί Ρώσοι νέοι  και  μέλη  της Σερβικής Ορθόδοξης χορωδίας διαβίωσαν  στο δάσος σε πραγματικές συνθήκες», δήλωσε ο Σέρβος Ιερέας α Αλεξάνταρ Στογίλκοβιτς, σε μια αποκλειστική συνέντευξη σε ρωσικό ΜΜΕ .
«Όπου υπάρχει αγάπη, δεν υπάρχουν γλωσσικά εμπόδια. Στη Ρωσία όλα λειτουργούν σε πλήρη αρμονία…η χώρα, η εκκλησία και ο στρατός  για να επιτύχουν τον ίδιο στόχο,  και αυτός είναι να διατηρηθεί η εθνική ανεξαρτησία μαζί με την ορθή  ανατροφή του την πνευματική και σωματική ανάπτυξη των νέων», δήλωσε ο ίδιος .
«Στο στρατόπεδο υπήρχε μια υπέροχη ατμόσφαιρα αγάπης! Δεν είχαμε  διερμηνέα, αλλά τα καταφέραμε κυριολεκτικά όλα. Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία  και κάναμε πολλούς πραγματικούς φίλους.

Γνωρίζαμε  αρκετά τη ρωσική γλώσσα. Οι Ρώσοι είχαν  μεταφράσει όλες τις οδηγίες στη σερβική γλώσσα  μετά από αίτημα του  Ιερέα  του στρατοπέδου πατέρα Δημητρίου», συνέχισε ο ίδιος σε σερβικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο ρωσικός τρόπος ανατροφής αφορά την σωματική και πνευματική  τελειότητα
«Η έντονη εντύπωση που άφησε σε μένα η όλη διοργάνωση στην κατασκήνωση ήταν η επιμέλεια της ρωσικής πλευράς σε όλα. Η εκπαίδευση διήρκεσε δύο εβδομάδες, και το στρατόπεδο ήταν τόσο καλά διατηρημένο που αποτελούσε με το δάσος ένα ενιαίο κομμάτι!
Η επιμονή και η ικανότητα των παιδιών στο στρατόπεδο αξίζει τον υψηλότερο έπαινο. Οι νέοι μας ασκήθηκαν  σε όλες τις ασκήσεις και τα καθήκοντα, και με την υποστήριξη των Ρώσων νεολαίων που ήταν  μέλη της πατριωτικής κοινότητας στην κυριολεξία κατάφεραν πολλά πάρα πολλά.
Οι αδελφοί  Ρώσοι μας έδωσαν την ευκαιρία να αγαπήσουμε όχι μόνο τη σωματική άσκηση αλλά και την πνευματική. Επισκεφτήκαμε πολλούς ναούς . Η μεγαλοπρέπεια των ρωσικών ναών είναι απίστευτη! Πήγαμε στον ναό και προσκυνήσαμε τα λείψανα του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ, και είδαμε μια πολύ μεγάλη καμπάνα 75 τόνων.
Για μας αυτό είναι απίστευτο, γιατί στην εκκλησία μας η δική μας καμπάνα είναι 150 κιλά! Επισκεφθήκαμε τον ναό  του Αγίου  Σεραφείμ του Σάρωφ,ενώ προσκυνήσαμε  τα λείψανα του Αγίου Alexander Nevsky στο Σούζνταλ, όπου γυρίστηκε η ταινία «Αντρέι Ρουμπλιώφ», και επισκεφθήκαμε μια μικρή εκκλησία, όπου κάτω από την εικόνα της Παναγίας ήταν θαμμένος ο Ρώσος εθνικός ήρωας”, συνέχισε ο ίδιος.

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων κατασκήνωσης
«Είμαι ιερέας και εκτός από μένα υπήρχαν τρεις άλλοι ιερείς στο στρατόπεδο. Για τις στρατιωτικές ασκήσεις  υπήρχαν  υπεύθυνοι εκπρόσωποι του ρωσικού στρατού και διασώστες.
Κάθε πρωί πριν από το πρωινό, υλοποιούνταν διάφορες ασκήσεις, κατόπιν μια κοινής χριστιανικής ορθόδοξης  προσευχή, μετά πρωινό και ξανά ασκήσεις.
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υπήρχε δρόμος αντοχής στο δάσος, και μαθήματα επιβίωσης  στη φύση (πυροπροστασία , εύρεση πορείας, ιατρική βοήθεια, δέσιμο κόμπων, αναρρίχηση) και άλλες δραστηριότητες  και αθλητισμού.
Κολυμπήσαμε στον γειτονικό ποταμό Κολπά! Το νερό ήταν  καθαρό, αλλά κρύο. Μπορούσαμε να μείνουμε μέσα  μόνο δέκα λεπτά, ενώ  οι Ρώσοι έλεγαν ότι το νερό είναι ζεστό, και το απολάμβαναν ! Επιπλέον, τα παιδιά μιλούσαν  και βοηθούσαν το ένα το άλλο ενώ  κάθε βράδυ τελείωνε με προσευχή.
Τα ρωσικά τρόφιμα τροφοδοτούσαν το σώμα, και τα σερβικά τραγούδια την ψυχή
«Ναι! Δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τα παραδοσιακά ρωσικά τρόφιμα, και αυτό αφορά το  κουάκερ. Το Κουάκερ στη Ρωσία τρώγεται στις διακοπές κάθε μέρα. Είναι θρεπτικό και κάνει καλό , ενώ  μας άρεσαν και οι ρωσικές πίτες!»,καταλήγει ο Σέρβος Ιερέας .
Εμείς θα λέγαμε για αυτήν ομολογουμένως αξιέπαινη προσπάθεια Σέρβων και Ρώσων ,  ότι οποιαδήποτε ομοιότητα με κάτι αντίστοιχο με νέους  ηλικίας 14-18 ετών εδώ στην Ελλάδα ανήκει σίγουρα στην σφαίρα της αχαλίνωτης φαντασίας.




































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου