Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

TO MAKEΛΕΙΟ ΦΡΕΣΚΑΡΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ! ΟΤΑΝ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ -ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ ΕΨΑΧΝΕ ΛΑΓΟΥΜΙ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ!

Α.Σ.Ε.Ι.Π.

alexis-papandr-tritsis


Θυμάσαι Αλέξη τι έγινε τότε; Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε πίσω στο θέμα του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας και ο Αντώνης Τρίτσης έψαχνε τρύπα να κρυφτεί.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει το θέμα διαχωρισμού του Κράτους με την Εκκλησία. Και ναι μεν πολλές κυβερνήσεις προσπάθησαν αλλά μόνο μία έφτασε μια ανάσα πριν να το πραγματοποιήσει.
Ήταν 13 Φεβρουαρίου 1987 όταν Αντώνης Τρίτσης δήλωνε ότι η συζήτηση για την εκκλησιαστική
περιουσία δεν μπορούσε να συνεχιστεί επ’ αόριστον και για τον λόγο αυτόν προχωρά σε μονομερή λύση του προβλήματος.
Τις διαπραγματεύσεις ανέλαβε από την πλευρά της κυβέρνησης ο νέος τότε υπουργός Παιδείας Αντώνης Τρίτσης και από την πλευρά της Εκκλησίας ο τότε Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, νυν Θεσσαλονίκης, κ. Ανθιμος, ο τότε Μητροπολίτης Δημητριάδος και κατόπιν Αρχιεπίσκοπος μακαριστός Χριστόδουλος, ο Μητροπολίτης Τρίκκης κ. Αλέξιος και ο νυν Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, τότε Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας. Οι συνομιλίες υπήρξαν αδιέξοδες, ο Τρίτσης όμως προχώρησε παρ΄ όλα αυτά στην κατάθεση νέου νομοσχεδίου στις αρχές του 1987, στο οποίο προβλεπόταν και η συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου στις εσωτερικές διαδικασίες της Εκκλησίας.
Η συνεδρίαση της Ιεραρχίας αποφασίζει να τραβήξει την κόντρα στα άκρα, καθώς ανακοινώνει συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, διεθνοποίηση του θέματος και ενημέρωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών. Οι ιεράρχες απέχουν από τη δοξολογία της 25ης Μαρτίου, ενώ η αντεπίθεση περιελάμβανε διανομή μοναστηριακής περιουσίας σε ακτήμονες, άπορους, αγρότες και πολύτεκνους.
Ο «νόμος Τρίτση» ψηφίζεται στις 2 Απριλίου του 1987. Υπέρ ψηφίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, και εκείνοι του ΚΚΕ και του ΚΚΕ Εσ. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αποχωρούν από την αίθουσα λίγη ώρα πριν την ψηφοφορία.
Με ψηφισμένο πλέον το νόμο, Ανδρέας Παπανδρέου και Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, συναντώνται αρκετές φορές, μέχρι που στις 3 Νοεμβρίου του 1988, συνυπογράφουν ένα προσχέδιο συμφωνίας, απόντος του Αντώνη Τρίτση.
Το συγκεκριμένο προσχέδιο, ουσιαστικά αναιρούσε τη λαϊκή συμμετοχή στα εκκλησιαστικά και μητροπολιτικά συμβούλια. Ο νόμος ακόμα και σήμερα, παραμένει ανενεργός. Η πρώτη παραίτηση του Αντώνη Τρίτση δεν έγινε δεκτή, η δεύτερη όμως εγκρίθηκε.
Χ.Δ.Ρ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου