Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΜΕΡΟΣ Γ'

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο χριστοδουλος





                          ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
                Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ
                                  ΗΓΕΤΗΣ
                                  ΜΕΡΟΣ  Γ
                                 π.Α.Σ.Ε.Ι.Π.


 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ
«ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
20/4/2003

8η ΕΡΩΤΗΣΗ
          Θα θέλαμε να σταθούμε, επίσης, σε ένα ακόμα γεγονός – σταθμό που συνέβη επί των ημερών σας. Στην επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄ στην Αθήνα και στις αντιδράσεις που υπήρξαν από ένα κομμάτι της Εκκλησίας. Είναι ικανές αυτές οι αντιδράσεις να ανακόψουν μία πορεία διαλόγου όχι μόνο με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αλλά και με άλλες Εκκλησίες και δόγματα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
          Το αίτημα για την επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα, η οποία μας επεβλήθη, δεν προέκυψε από
εμάς, είναι αλήθεια ότι απασχόλησε την Εκκλησία μας για πολύ καιρό. Η αποδοχή του ήταν προϊόν σκληρών διαπραγματεύσεων, επίπονων διεργασιών, αλλεπάλληλων συσκέψεων της Ιεράς Συνόδου, επαφών με εκπροσώπους του Μοναστικού και Θεολογικού κόσμου της πατρίδος μας, με παλαίμαχους πολιτικούς, με προσωπικότητες από όλους τους χώρους που αγαπούν και σέβονται την Εκκλησία και γνωρίζουν την ιστορία της. Όλοι είχαν τους ίδιους προβληματισμούς με εμάς, αλλά και όλοι, μηδενός εξαιρουμένου,  εισηγήθηκαν την αποδοχή της επίσκεψης διότι τυχόν άρνησή μας θα είχε ποικίλες δυσμενείς αντιδράσεις για την χώρα μας την ίδια και αλυσιδωτές συνέπειες, σε μια εποχή που αγωνίζεται να σταθεί και να ορθοποδήσει στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Έτσι δεχθήκαμε, πιστεύοντας ότι πράξαμε σωστά, κοιτώντας μπροστά κι όχι πίσω, διαφυλάττοντας την παράδοση και τις αρχές μας ως κόριν οφθαλμού κι έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μας ότι σε τίποτα δεν υποχωρήσαμε, αλλά, αντιθέτως, προτάξαμε την αλήθεια της Ορθοδοξίας και διεκδικήσαμε τα ιστορικά δίκαιά μας με παρρησία.
          Αντιδράσεις υπήρξαν και αυτό ήταν αναμενόμενο. Σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις και τις συζητούμε. Δεν ξιφουλκούμε, όμως, με κανένα, ούτε κηρύσσουμε ιερό πόλεμο, όπως αρέσκονται να κάνουν κάποιοι. Έχουμε την ευθύνη των επιλογών μας και θα δώσουμε λόγο στο Θεό γι’ αυτές. Οξείες αντιδράσεις ιερού πάθους δεν κάνουν καλό στην Εκκλησία, αντιθέτως την εκθέτουν διεθνώς. Η Εκκλησία μας ως φορέας της αλήθειας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα με τέτοιου είδους επαφές. Της δίδεται, όμως, η ευκαιρία να διακηρύξει ότι είναι η Εκκλησία της αλήθειας, του ανοικτού πνεύματος, να προσφέρει στον κόσμο το μήνυμα της Ορθόδοξης πίστης, χωρίς κόμπλεξ και ανασφάλειες. Και, εν πάση περιπτώσει, γιατί πρέπει πάντα κάποιοι να γίνονται «Βασιλικότεροι του Βασιλέως», μήπως πιστεύουν ότι αγαπούν την Εκκλησία περισσότερο από τον Προκαθήμενό της και την Ιερά Σύνοδο; Αυτή την εντύπωση έχουν; Κακό στον εαυτό τους κάνουν και πλανώνται, δυστυχώς, πλάνην οικτράν.
          Όσον αφορά το διάλογο με τα άλλα Χριστιανικά δόγματα, αυτός δεν είναι καινούργια υπόθεση, κρατά δεκαετίες τώρα και εμείς συμμετέχουμε ισότιμα με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Δεν αυτονομούμαστε αλλά και δε διστάζουμε να στηλιτεύσουμε τις εκτροπές των συζητητών μας (βλ. Ουνία), προβάλλοντας την αλήθεια και τις θέσεις της Ορθοδοξίας.

9η ΕΡΩΤΗΣΗ
          Σε ποιό επίπεδο βρίσκονται οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
          Στο επίπεδο που βρίσκονταν πάντα. Είναι σχέσεις Μητρός Εκκλησίας προς θυγατέρα, ως προς την προέλευση και σχέση αδελφής Εκκλησίας προς αδελφή, ως προς την ισότιμη και παράλληλη παρουσία στον Ορθόδοξο κόσμο. Η Εκκλησία της Ελλάδος σέβεται και τιμά το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, αναγνωρίζει την πολυσήμαντη ιστορική του διαδρομή και του αποδίδει τα πρωτεία τιμής που προβλέπονται στις Διορθόδοξες σχέσεις.
Παράλληλα, στηρίζουμε εμπράκτως το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσφέροντάς του διαρκώς έμψυχο υλικό για την επάνδρωση τόσο των υπηρεσιών του στο Φανάρι, όσο και των επαρχιών του σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Πιστεύουμε ότι μια συντονισμένη παρουσία και δράση των δύο Εκκλησιών θα είχε θαυμαστά αποτελέσματα στην προαγωγή του Ορθοδόξου πνεύματος και ήθους στη νέα Ευρώπη που δημιουργείται. Εμείς προσευχόμαστε και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση, ευχόμενοι παράλληλα την άμεση άρση των όποιων εμποδίων.
Είναι αλήθεια, βέβαια, πως από την πλευρά μας τέθηκαν, τα τελευταία χρόνια, κάποια ζητήματα, με πνεύμα σεβασμού και φιλαδελφείας και ευελπιστούμε αυτά να συζητηθούν καλοπροαίρετα, κάποια στιγμή, μέσα σε κλίμα αμοιβαίας αγάπης και ειλικρίνειας. Η υλοποίηση των αιτημάτων που θέσαμε πιστεύουμε ότι θα ωφελήσει και τις δύο Εκκλησίες, θα τις ισχυροποιήσει και θα ενισχύσει, έτι περαιτέρω, τους μεταξύ μας δεσμούς.


                                 ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου