Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

New York Times: «Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χώρα που θα επιτρέψει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών»

 Ε.Ι.Π.










«Το Kοινοβούλιο της χώρας αναμένεται να νομιμοποιήσει τον γάμο ομοφύλων και τα ίσα γονικά δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια σήμερα, Πέμπτη, καθώς οι νομοθέτες εξέτασαν ένα νομοσχέδιο που έχει διχάσει την ελληνική κοινωνία και έχει προκαλέσει την έντονη αντίθεση της ισχυρής Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας» αναφέρουν σε

δημοσίευμά τους οι New York Times.Μάλιστα, η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει πως η Ελλάδα θα γίνει «η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που θα ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο».

 Αναλυτικά, οι New York Times αναφέρουν:

«Η χώρα επέκτεινε το σύμφωνο συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια το 2015, αλλά όχι τα ίσα γονικά δικαιώματα τότε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί να περάσει τα νέα μέτρα μετά τη συντριπτική επανεκλογή του πέρυσι. Τον περασμένο μήνα είπε στο υπουργικό του συμβούλιο ότι ο γάμος ομοφυλόφιλων είναι θέμα ίσων δικαιωμάτων, σημείωσε ότι παρόμοια νομοθεσία ισχύει σε περισσότερες από 30 άλλες χώρες και είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» ή «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».

Εκτός από την αναγνώριση του γάμου ομοφύλων, η νομοθεσία ανοίγει τον δρόμο για την υιοθεσία και δίνει τα ίδια δικαιώματα και στους δύο γονείς του ιδίου φύλου ως νόμιμων κηδεμόνων του παιδιού. Μέχρι σήμερα, αυτά τα δικαιώματα ισχύουν μόνο για τον βιολογικό γονέα, τονίζεται στο δημοσίευμα, και επισημαίνεται ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλωσόρισαν την προοπτική του γάμου ομοφύλων για την Ελλάδα.

Ένας από τους πρώτους που θα επωφεληθεί από τον νέο νόμο θα είναι η Λιώ Εμμανουηλίδου, μια 43χρονη δασκάλα, η οποία σχεδιάζει να παντρευτεί την επί χρόνια σύντροφό της στη Θεσσαλονίκη, στις 8 Μαρτίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας».

Μιλώντας στους «New York Times», είπε ότι ήταν ενθουσιασμένη με τον γάμο και χαιρέτισε το νομοσχέδιο ως «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και μια μεγάλη νίκη για την κοινότητα». Συνέχισε λέγοντας ότι, σύμφωνα με την εμπειρία της, οι περισσότεροι Έλληνες δέχονται τα ομόφυλα ζευγάρια και το σχολείο και η κοινότητά της αντιμετωπίζουν την οικογένειά της όπως κάθε άλλη. «Η κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη γι’ αυτό απ’ όσο νομίζουμε», είπε.

 Στο δημοσίευμα γίνεται, επίσης, αναφορά στη στάση που κράτησε η Ορθόδοξη Εκκλησία, προβάλλοντας έντονη αντίσταση στην κυβερνητική πρωτοβουλία, καθώς και στις διαφωνίες που πυροδότησε το νομοσχέδιο σε όλο το πολιτικό φάσμα, από τους διαφωνούντες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μέχρι τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο δεν προχώρησε αρκετά.

ΜΑΚΕΛΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου