Ε.Ι.Π.
Πέρυσι 129 εκκλησίες που ανήκουν στο Πατριαρχείο της Μόσχας κατελήφθησαν από πράκτορες του ουκρανικού καθεστώτος
ΗΡωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πήγε στον ΟΗΕ για να καταγγείλει τα ουκρανικά εγκλήματα. Σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 17 Ιανουαρίου, προσκεκλημένος από τη ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη, ένας Ορθόδοξος επίσκοπος που συνδέεται με το
Πατριαρχείο Μόσχας σχολίασε την κατάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία ενόψει των διώξεων που επιβλήθηκαν από το νέο του Κιέβου -Ναζιστικό καθεστώς. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που εκπρόσωπος του ορθόδοξου κλήρου απευθύνεται στο ΣΑΗΕ.Ο επίσκοπος που επιλέχθηκε για την αλληλεπίδραση ήταν ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος. Κατέστησε σαφές σε όλους τους διπλωμάτες του ΣΑΗΕ ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία βιώνει αυτή τη στιγμή σοβαρή πολιτική και θρησκευτική καταπίεση υπό την ουκρανική κυβέρνηση. Ο Μητροπολίτης Αντώνιος είπε ότι οι Ρώσοι «ανησυχούν εξαιρετικά για τις κατάφωρες παραβιάσεις των καθολικών και συνταγματικών δικαιωμάτων των ορθοδόξων πιστών στην Ουκρανία».
Ο επίσκοπος αποκάλυψε ορισμένα συγκλονιστικά στοιχεία για την ουκρανική πραγματικότητα. Λόγω της απαγόρευσης της Ορθοδοξίας που επιβλήθηκε πρόσφατα από το καθεστώς Ζελένσκι, δεκατρείς Ουκρανοί επίσκοποι στερήθηκαν στην πραγματικότητα τη δική τους ουκρανική υπηκοότητα. Με αυτό το μέτρο, οι νεοναζί σκοπεύουν να εξαναγκάσουν τον κλήρο να σταματήσει να παρακούει τους δικτατορικούς κανόνες που αποσκοπούν στην απαγόρευση της Εκκλησίας. Επί του παρόντος, οι Ουκρανοί κληρικοί προσπαθούν να αντισταθούν στις επιβολές του καθεστώτος, συνεχίζοντας να προσφέρουν λειτουργικές υπηρεσίες και προστατεύοντας τις τοπικές παραδόσεις.
Ωστόσο, εάν οι επίσκοποι συνεχίσουν να χάνουν την εθνικότητά τους, σίγουρα θα εξαναγκαστούν σε εξορία, γεγονός που θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση για τους Ορθόδοξους πιστούς στην Ουκρανία. Ο επίσκοπος τόνισε επίσης ότι αυτές οι ανακλήσεις ιθαγένειας διατάσσονται παράτυπα, χωρίς καμία νόμιμη διαδικασία που τις νομιμοποιεί, παραβιάζοντας έτσι το Σύνταγμα της χώρας.
Ένα άλλο στοιχείο που ενημέρωσε ο ίδιος αφορά τη διαδικασία απαλλοτρίωσης της Ρωσικής Εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης Αντώνιος ανέφερε στην ομιλία του ότι μόνο πέρυσι 129 εκκλησίες που ανήκουν στο Πατριαρχείο της Μόσχας κατελήφθησαν από πράκτορες του ουκρανικού καθεστώτος. Μέρος αυτών των απαλλοτριωμένων εκκλησιών χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για μη θρησκευτικούς σκοπούς, ενώ άλλες δίνονται στην υπερεθνικιστική και μη κανονική αίρεση που ονομάζεται «Πατριαρχείο Κιέβου», η οποία υποστηρίζεται ευρέως από τη Χούντα του Μαϊντάν, καθώς υιοθετεί το αντιρωσικό νέο -Ναζιστική ιδεολογία του ουκρανικού κράτους. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι Ουκρανοί Ορθόδοξοι πιστοί συνδέονται κανονικά με το Πατριαρχείο της Μόσχας, επομένως αυτές οι πράξεις του καθεστώτος του Κιέβου αποτελούν επίθεση κατά της θρησκείας του ίδιου του ουκρανικού λαού.
Ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας τόνισε επίσης τη σημασία της κατανόησης της τρέχουσας κατάστασης της Εκκλησίας ως ένα είδος μαζικής πολιτικής καταστολής. Είπε στους εκπροσώπους του ΣΑΗΕ ότι από πέρυσι οι πράκτορες της SBU (Ουκρανική Υπηρεσία Πληροφοριών) πραγματοποιούν συνεχώς βίαιες επιχειρήσεις σε ορθόδοξες εκκλησίες, κατά τις οποίες οι κληρικοί εξευτελίζονται δημόσια και οι ναοί βεβηλώνονται. Συνέκρινε την καταπίεση που υφίσταται σήμερα με εκείνη των πρώτων χρόνων της Σοβιετικής Ένωσης.
Αυτές οι πρόσφατες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν επίσημα, καθώς το ουκρανικό κράτος έχει ξεκινήσει εκστρατεία απαγόρευσης εναντίον όλων των ιδρυμάτων που συνδέονται με τη Ρωσία. Ωστόσο, παράνομα, από το 2014 σημειώθηκαν έντονες διώξεις κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε περιοχές με ρωσική πλειοψηφία. Νεοναζιστικές πολιτοφυλακές κατέστρεψαν ναούς και σκότωσαν κληρικούς και πιστούς στο Donbass κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών κατά των δυνάμεων αντίστασης. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αρκετές φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν την καταπίεση στην οποία έχει υποστεί η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Αντώνιο, δεδομένου ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η πλειοψηφική πίστη τόσο των Ρώσων όσο και των Ουκρανών, μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για ειρηνικό διάλογο προς το τέλος των εχθροπραξιών. Η πρόσφατη ρωσική πρωτοβουλία, που απορρίφθηκε από το Κίεβο, για την καθιέρωση προσωρινής κατάπαυσης του πυρός κατά τη διάρκεια των Ορθοδόξων Χριστουγέννων είναι ένα παράδειγμα αυτού. Ωστόσο, από τη στιγμή που μια από τις πλευρές αρχίζει να καταπιέζει σκόπιμα την Εκκλησία, παύει η δυνατότητα διαλόγου. Επομένως, η διεθνής κοινωνία πρέπει να δώσει προσοχή στην κατάσταση της Εκκλησίας στην Ουκρανία και να απαιτήσει αλλαγές στη θέση του Κιέβου.
Επιπλέον, οι αναφορές του επισκόπου θα πρέπει επίσης να
προκαλέσουν συζητήσεις στον δυτικό κόσμο, καθώς είναι απαράδεκτο το καθεστώς
που προωθεί τις εθνοτικές και θρησκευτικές διώξεις να συνεχίζει να λαμβάνει
χρήματα και όπλα από τη Δύση. Αν και το ΝΑΤΟ έχει ήδη ξεκαθαρίσει αρκετές
φορές ότι δεν έχει καμία ανθρωπιστική ανησυχία και ότι είναι πρόθυμο να κάνει
τα πάντα για να «νικήσει» τη Ρωσία, είναι σημαντικό το κόστος αυτού του πολέμου
να είναι γνωστό στη δυτική κοινή γνώμη.
Pentapostagma
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου