Δημοσίευση

Ο Πατριάρχης Μόσχας είπε τα πράγματα «έξω από τα δόντια» για τους διωγμούς και τα δεινά που υφίστανται σήμερα οι χριστιανοί ανά τον κόσμο, τονίζοντας ότι όλοι κάνουν λόγο για ισλαμοφοβία, αντισημιτισμό και «ρατσισμό» έναντι των υπολοίπων θρησκειών, αλλά κανείς δεν τολμάει να μιλήσει για τη χριστιανοφοβία που είναι μια πλέον ζοφερή πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, στις 22 Απρίλη ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ), πάστορα Olav Fykse Tveit.
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πατριαρχική κατοικία στη Μόσχα στο Μοναστήρι Danilov, παρέστησαν και ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ο αντιπρόεδρος συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΣΕ Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος (Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως), ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών και επί των διεθνών οργανισμών στη Γενεύη Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Gundiaev, και η Διευθυντής Επικοινωνίας του ΠΣΕ Marianne Eydersten.
Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στάθηκε στην κατάσταση της χριστιανικής μειονότητας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Μίλησε για την καταστροφή όλων των χριστιανικών εκκλησιών στην ιρακινή πόλη της Μοσούλης, όπου μέχρι πρόσφατα υπήρχαν 45 εκκλησίες, καθώς και για τους ντόπιους χριστιανούς που ή διώχθηκαν ή σκοτώθηκαν. Επίσης αναφέρηκε στις τέσσερις εκκλησίες που καταστράφηκαν στη Συρία και στους εκατοντάδες χιλιάδες που ομολογούν ότι είναι Χριστιανοί κκαι να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Δεν παρέλειψε να σταθεί σε όσα αποτρόπαια γεγονότα λαμβάνουν χώρα στη Λιβύη, όπου υπάρχουν αναφορές για νέες δολοφονίες και απαγωγές χριστιανών, καθώς και επιθέσεις σε χριστιανικές εκκλησίες. «Τον Φεβρουάριο δολοφονήθηκαν βάναυσα περισσότεροι από είκοσι πιστοι της Κοπτικής Εκκλησίας, και πρόσφατα έλαβα γνώση της βάναυσης σφαγής των τριάντα χριστιανών της Αιθιοπίας» είπε ο κ. Κύριλλος προς τα μέλη του ΠΣΕ.
«Είμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, και με εκπροσώπους άλλων χωρών» – συνέχισε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. «Κάθε φορά που συναντώ αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, θέτω αυτό το ζήτημα» είπε
Παράλληλα ο Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στις 13 Μαρτίου, 2015 μετά την κοινή πρωτοβουλία της Ρωσίας, του Βατικανού και του Λιβάνου το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε μια δήλωση «για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των χριστιανών και άλλων κοινοτήτων, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή» . Το έγγραφο υπεγράφη από 65 χώρες.
«Αυτά είναι σωστά βήματα, αλλά η τραγωδία είναι τόσο μεγάλη, τόσο οδυνηρή, που χρειάζεται όλο και περισσότερη προσπάθεια,» – είπε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Επέστησε την προσοχή των συνομιλητών σχετικά με τις διακρίσεις, τις διώξεις των Χριστιανών σε άλλες χώρες, που δεν έγινε αποδεκτή η λεγόμενη Αραβική Άνοιξη.
«Όλο αυτό δημιουργεί μια θλιβερή εικόνα: οι Χριστιανοί στον ΧΧΙ αιώνα υποφέρουν όπως κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας», – είπε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκφράζοντας την απορία γιατί αυτό το θέμα παραμένει σε δεύτερη μοίρα σε διεθνές επίπεδο.
«Φυσικά γνωρίζετε ότι έχουν υπογραφεί, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, τα έγγραφα σχετικά με τον αντισημιτισμό και την ισλαμοφοβία. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σωστά βήματα, αλλά ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη χριστιανοφοβία» – είπε
Κατόπιν έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων για το ρόλο του ΠΣΕ σε όλα αυτά: «Νομίζω ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών θα μπορούσε πλέον να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο , μιλώντας εξ ονόματος των περισσοτέρων από 300 εκκλησιών πυο είναι μέλη του και να αρθρώσει μια κοινή θέση για το θέμα αυτό προς τις πολιτικές αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς.. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για ό, τι έχετε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα, που πρέπει όλοι να εργαστούμε ακόμα πιο δυναμικά.» είπε
Απαντώντας στον Ρώσο Πατριάρχη ο Olav Fykse Tveit, Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ, ανέφερε πως η παρούσα συνάντηση ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να συζητήσουν σημαντικά θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διάταξη του χριστιανικού πληθυσμού σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Τόνισε ότι αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την εκατονταετηρίδα της Γενοκτονίας των Αρμενίων και μια σειρά άλλων μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. . «Νομίζω ότι δίνεται η ευκαιρία να δούμε την τραγωδία, όχι μόνο μέσα από το πρίσμα της ιστορίας, αλλά και στο πλαίσιο των όσων συμβαίνουν σήμερα. Όσα συμβαίνουν, μας επιτρέπουν όχι μόνο να επιστήσουμε την προσοχή σε ό, τι συμβαίνει στους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο,αλλά μας θυμίζει επίσης την κοινή μας ευθύνη για τη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ και περιέγραψε τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση των Χριστιανών σε όλο τον κόσμο.
» Εμείς ως Χριστιανοί πρέπει να σκεφτούμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας, καθώς επίσης να σκεφτούμε το πώς μπορούμε να ωθήσουμε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων προς την κατέυθυνση της προώθησης της ειρήνης. Καλούμε όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης για την προστασία της χριστιανικής μειονότητας» – συνέχισε ο γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και κατέληξε «Πολλά διακυβεύονται τώρα, γι “αυτό είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι κοινές μας προσπάθειες σε πολλούς τομείς »
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΣΕ Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος συνεχάρη τον Πατριάρχη Κύριλλο με αφορμή την εορτή της Αναστάσεως του Χριστού και του μετέφερε εγκάρδια χαιρετισμό από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
«Άγιε Πατέρα, σχετικά με το θέμα που θέσατε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, το Πακιστάν, το Ιράκ, και αλλού πρέπει να σας πω ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης και η Σύνοδος παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση» – είπε ο Μητροπολίτης. «Όπως και άλλες εκκλησίες και εκκλησιαστικοί ηγέτες, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας, και την ενότητα στην προσευχή. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το τι συμβαίνει στη Συρία, είναι ανησυχητική η φυγή των χριστιανών από την περιοχή. Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα» συμπλήρωσε.
Ο Ιεράρχης του Οικουμενικού θρόνου υπογράμμισε την ανθρωπιστική πτυχή του προβλήματος, που συνδέεται κυρίως με την κατάσταση των προσφύγων. «Είναι πλέον χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια, που βρίσκονται στην Ιορδανία, στο Λίβανο ως πρόσφυγες και θα διαρρεύσουν προς την Τουρκία. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι από το Ιράκ, τη Συρία … η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έντονη στα στρατόπεδα προσφύγων στην Ιορδανία, την Τουρκία στα σύνορα της Συρίας – υπάρχουν χιλιάδες εκτοπισθέντων στο εσωτερικό της, και είναι σε απάνθρωπες συνθήκες. Φυσικά, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να τους βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο »
Ευχαριστώντας την Αγιότητά Του για τη συνάντηση, είπε: «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε πώς το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα μπορούσαν να βρουν έναν τρόπο να δώσουμε στους ανθρώπους αυτούς, τουλάχιστον κάποιου είδους βοήθεια και υποστήριξη, καθώς και να πιέσουμε για την προώθηση του διαλόγου για την επίλυση των συγκρούσεων όπως έχετε αναφέρει»
Ο Μητροπολίτης Γεννάδιος τόνισε τη σημασία που είχε, η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών στην Ουκρανία τον περασμένο Μάρτιο και ευχαρίστησε τυος εκπροσώπους του Πατριαρχείου Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών και στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Γενεύη για τη βοήθεια στην οργάνωση της επίσκεψης. Κατά την επίσκεψη, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. «Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το Κίεβο, και τα μέλη της ομάδας μας να δουν τι συμβαίνει επί τόπου» είπε.
Επιτέλους, κάποιος τόλμησε να πει τα πράγματα ως έχουν…